Dranklokaal de WW staat de koop. De vraagprijs bedraagt 745.000 euro. (Foto's: Robbert van Cleef)

Dranklokaal de WW sluit na vier decennia de deuren: 'Einde van een tijdperk'

Na iets meer dan veertig jaar gaat Dranklokaal de WW in de Leidse Wolsteeg ermee stoppen. Het pand staat sinds een paar weken te koop. Zodra de verkoop rond is, sluit het café definitief de deuren. Het café beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren ’80 en ’90 toen het vooral populair was in de linkse alternatieve scene.

Oud-GroenLinks raadslid Walter van Peijpe was stond er als student een aantal jaren achter de bar. “De oude garde kwam de laatste tien jaar toch steeds minder”, zegt Van Peijpe voor de nu dichte deur van de WW. “En dan gaat het op een gegeven moment ter ziele.” Hij staat er met nostalgische gevoelens, terwijl de herinneringen aan de roerige jaren ’80 weer boven komen drijven.

“Ik was 19 toen ik achter de bar begon en heb hier dus heel wat uurtjes doorgebracht. Het was een bijzondere tijd en ik heb nog steeds heel vrienden die ik toen heb ontmoet. De WW was een begrip en wat hebben we veel meegemaakt hier.” De WW, zoals het café oorspronkelijk heette, stond bekend als een muziekcafé in de linkse scène. “Het was het begin van de punk en de new wave”, blikt Van Peijpe terug. “Het was een circuit van muzikanten, krakers, gesjeesde studenten, veel drank en ook wel drugs. Maar het was ook hip. Ik kocht vaak muziek en dan zat ik de hele dag in de platenwinkel om nieuwste new wave hits te scoren. En ik zocht natuurlijk ook obscure dingen.”

 

Walter van Peijpe denkt met plezier terug aan de jaren dat de WW de plek van zijn eerste studentenbaantje en later zijn stamkroeg was.

In de WW
De herkomst van de naam ‘WW’, de afkorting voor Werkloosheidswet, is Van Peijpe niet helemaal duidelijk. “Maar de gein was natuurlijk als je vroeg ‘waar ben je?’ dat je dan zei ‘ik zit in de WW'”. Het was begin jaren ’80 en er was veel werkloosheid. En als je gesjeesd was als student hoefde je maar even naar de sociale dienst te gaan en dan kreeg je een ww-uitkering want er was toch geen werk.”

De eigenaar wil nog niet reageren op de verkoop. Hij wil het pand eerst verkocht hebben. De vraagprijs is 745.000 euro kosten koper. Daarvoor krijg je dan op de begane grond een horeca-gelegenheid en twee zelfstandige wooneenheden daarboven.

Zolang het pand nog niet is verkocht, is de WW nog van woensdag tot en met zondag geopend.

 

Rectificatie: In een eerdere versie van dit bericht stond ten onrechte dat de WW al gesloten zou zijn. Dat is niet het geval. De kroeg sluit na verkoop van het pand.

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×