De locatie waar Los Cosmos in april de deuren opent. (Foto: Marleen Hogendoorn)

Nieuw Spaans restaurant aan Leidse Catherinasteeg gaat ‘Los Cosmos’ heten

Los Cosmos is het nieuwe authentieke Spaanse restaurant dat in april 2024 de deuren zal openen in Leiden. Het restaurant komt op de plek waar een tijd lang interieurwinkel Zara Home zat aan de Catharinasteeg. Los Cosmos wordt de tweede zaak uit de koker van Leidse horecagroep Cosmos.

Als je aan een Spaans restaurant denkt, dan denk je vast aan gehaktballetjes in tomatensaus. “Er is gelukkig veel meer dan dat,” lacht Rob van Wijnen. “De Spaanse keuken is spannend en ongedwongen. We gaan voor een breed Spaanse menukaart.” De Spaanse veelzijdigheid komt ook terug in het interieur. “Nu is alles nog strak en recht in het pand. We willen juist veel ronde vormen met bogen realiseren. We gebruiken historisch bouwmateriaal, ik heb in Spanje daar een goed adresje voor. Er zijn verschillende ruimtes die in elkaar overlopen. De ene ruimte heeft plafondschilderingen die ook op de muren doorlopen. En de andere ruimte is juist weer heel sereen. Je ziet de hipheid van Ibiza in Los Cosmos terug, maar ook de authenticiteit van Sevilla.”

Mega uitdaging
Van Wijnen maakte jarenlang deel uit van de Horeca Groep Leiden, en stond aan de wieg van restaurants als Tabú, Cityhall en Lot en de Walvis. Twee jaar geleden ging hij daar weg, maar was volgens eigen zeggen nog niet klaar met de horeca. Nu is hij samen met Alexander van Nimwegen de drijvende kracht van de horecagroep Cosmos. Het eerste restaurant van de horecagroep was het bekende Zirkus, in het oude V&D-pand. “Dat was een mega uitdaging”, vertelt Van Wijnen. “We hadden 3000 m2 waar we al onze creativiteit in kwijt konden. En volgens mij is dat aardig gelukt.”

Oplossing
Volgens Van Wijnen is het restaurant de oplossing van de leegstand van de Catharinasteeg. “Momenteel is het meer een fietsroute dan een looproute, mede dankzij de brug die fietsers een extra zetje geeft om hard door te trappen. Ik ben blij dat Centrummanagement Leiden en de gemeente zich ook hard maken om de steeg op te knappen.”

Het is de planning om in april 2024 Los Cosmos te openen. Tot die tijd wordt er flink verbouwd.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×