Leiden scoort slecht op sociale verbondenheid, net als andere universiteitssteden. (Foto: Mandana Sotodeh)

Onderzoek wijst uit: onderlinge verbondenheid in Leiden is klein

Leiden scoort slecht op het gebied van de verbondenheid tussen mensen in een woonbuurt. Dit blijkt uit onderzoek van bureau Louter en Elsevier Weekblad naar de beleving van de woonomgeving in de 342 Nederlandse gemeenten. Leiden staat op plaats 199 voor algehele woonaantrekkelijkheid, maar slechts op plaats 336 voor het onderdeel sociale cohesie.

“Daar zijn verklaringen voor”, zegt Peter Louter van het bureau. “Leiden kent veel studenten en expats en die voelen zich minder verbonden met de stad en met hun buren. Ze wonen ook vaak korter in dezelfde wijk. Dit beeld komt trouwens ook naar voren bij andere steden met een universiteit en een hogeschool.”

Het gemiddelde wordt voor Leiden ook gedrukt omdat de woonomgeving in de stadsdelen nogal verschilt, zo meent Louter. “Leiden heeft een erg mooie binnenstad en er zijn prachtige wijken waar de inwoners hun woonomgeving een tien geven, maar ook in wat je – een rotwoord – de betere wijken kunt noemen, hoeft de sociale cohesie niet altijd groot te zijn. Veel bewoners hebben hun netwerk eerder buiten hun buurt dan daarbinnen. In de ochtend verlaten ze hun twee-onder-een-kapwoning voor hun werk en ’s avonds komen ze weer terug om te overnachten.”

Afname
Onderzoeksbureau Louter doet jaarlijks onderzoek naar de gevoelde kwaliteit van de woonomgeving in de Nederlandse gemeenten. Elsevier Weekblad publiceert daar de resultaten van. Louter: “Dit jaar was er speciale aandacht voor sociale cohesie, daarbij baseerden wij ons op een analyse van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De Friese Waddeneilanden, Twente en de Achterhoek zijn de gebieden in Nederland met de hoogste onderlinge verbondenheid. Het is overigens opvallend dat vrijwel overal de sociale cohesie in de periode 2006-2021 is afgenomen.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×