De Zijlpoort in 1964. (Foto: Nico van der Horst)

NICO: Herinneringen aan de jaren 50 en 60 in de bioscoop

Voor iedereen die benieuwd is hoe het leven in Leiden er uitzag in de jaren 50 en 60 is er ook dit najaar weer NICO. In de Trianon bioscoop kunnen bezoekers kijken naar de indrukwekkende oude Leidse stadsbeelden uit het archief van de bekende Leidse persfotograaf Nico van der Horst (1919-1995).

Alle zeven eerdere voorstellingen van NICO waren volledig uitverkocht en ook voor de komende twee voorstellingen op zondagochtend 22 oktober en 19 november blijkt nu al grote belangstelling gezien het aantal verkochte kaarten. Het geroezemoes startte tijdens eerdere vertoningen al meteen na aanvang bij het zien van foto’s van de Zijlpoort waar het in de jaren 50 een drukte van belang was. Zo reden destijds de bussen er nog gewoon onderdoor. Van een autoluwe binnenstad had men nog niet gehoord. Ook de confronterende beelden van armoede in het Leiden van toen maakten veel los. Maar ook interessant is bijvoorbeeld het oude treinstation dat in de jaren 90 is afgebroken. Tijdens de voorstelling is het weer te zien in volle glorie met de vele trappen en de vlaggen bij de ingang.

André Kapaan die samen met zijn partner Sabine van Nimwegen de ruim een uur durende voorstelling heeft samengesteld vertelt dat de combinatie van de prachtige beelden en muziek soms zorgt voor emotionele reacties bij het publiek. Kapaan: “Dat horen we na afloop. Het publiek komt naar ons toe om ons te bedanken en het is leuk om alle reacties te horen van mensen die aan de hand van de beelden herinneringen ophalen”.

Op de vraag wat we nog meer kunnen verwachten in de toekomst zoals een vervolg op de NICO voorstelling geeft Kapaan aan dat daar inderdaad aan wordt gedacht. Maar ook bijvoorbeeld aan het herintroduceren van de jaarkalender die zijn opa ooit maakte en die na 18 edities in 2000 voor het laatst verscheen. “Dat zou dan bijvoorbeeld kunnen in de vorm van een limited edition”. Aldus Kapaan. Tot die tijd kunnen we op een groot bioscoopscherm genieten van het leiden van toen.

Reserveren kan vanaf nu via de website: nicodevoorstelling.nl

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×