(Foto: Chris de Waard)

Standbeeld Van der Werf blijft staan tijdens restauratie

Het standbeeld van burgemeester Pieter van der Werf blijft staan op zijn plek in het naar hem genoemde park. Eerder liet de gemeente Leiden weten dat het komende zondag van zijn sokkel af zou worden gehaald om de hardstenen platen rondom de sokkel te restaureren. Pas na een maand zou het beeld terugkeren.

Inmiddels is besloten om de sokkel een ‘mini-makeover’ te geven, meldt de gemeente via sociale media. “En dus blijft van der Werf gewoon gezellig staan.”

De sokkel heeft in de loop der jaren door weersinvloeden scheurtjes opgelopen. De Kunstwacht, het bedrijf dat voor de gemeente leiden zorgt voor het onderhoud van kunst in de openbare ruimte, begeleidt de opknapbeurt die wordt uitgevoerd door Bambam Steenhouwers. Dat bedrijf  uit Leiden maakt de nieuwe sokkel. Dat duurt ongeveer een maand.

De Leidse burgemeester Pieter Adriaansz van der Werf was burgemeester tijdens de Spaanse omsingeling (oktober 1573 tot 3 oktober 1574). Na een enquête in 1873 onder de Leidenaren of er voor Van der Werf een standbeeld moest komen, was bijna iedereen vóór. Via een inzamelingsactie onder de bevolking werd het geld bijeen gebracht.

Er werd een prijsvraag  uitgeschreven voor een monument ter ere van Van der Werf. De winnaar was Johan Philip Koelman, een bekende schilder/beeldhouwer uit Den Haag. Hij ontwierp niet alleen een beeld van Van der Werf, maar bedacht ook een speciale plek voor het monument aan de Hoogstraat. Uiteindelijk werd vanwege de hoge kosten gekozen voor een locatie bij de buskruitramp. Het monument toont Van der Werf op een flinke sokkel met daarop drie wapenschilden (Rijnland, Delfland en Schieland) en vier reliëfs die scènes uit het beleg en ontzet van Leiden uitbeelden.

Er wordt gezegd dat Van der Werf zijn eigen lichaam aanbood als eten voor de hongerige mensen in Leiden. Maar waarschijnlijk is dat een verhaal dat niet helemaal waar is. Toch is hij belangrijk voor Leiden gebleven. Elk jaar wordt er tijdens de Taptoe in oktober een krans gelegd bij het monument.

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×