(Foto: Louis Smit)

Geen hittegolf, toch gaat hitte-onderzoek in Leiden door

Hoewel een hittegolf is uitgebleven, is er toch begonnen met het onderzoek in Leiden van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen naar het effect van hitte op de gezondheid. “De laatste tijd was het toch wel warm en we zijn begonnen met het rondsturen van de dagelijkse vragenlijsten”, zegt hoofdonderzoeker Mandy Peggen.

De antwoorden geven volgens Peggen een goede indicatie van hoe de hitte wordt ervaren. “Het blijkt voor de deelnemers goed te doen om de vragenlijsten in te vullen”, zo zegt zij. “Het is een mooi uitgangspunt voor het onderzoek dat we volgend jaar gaan doen”.

Meer dan 250 Leidenaren hadden zich aangemeld voor een vragenlijstonderzoek naar het effect van hitte op de gezondheid. Eind juni zei Peggen dat het onderzoek kon starten op het moment dat er een hittegolf voorspeld zou worden. Die hittegolf kwam er echter niet.

Het onderzoek moet ideeën opleveren voor hoe groen en water hitteproblemen in de stedelijke omgeving kunnen beperken. Met de gemeente Leiden wordt samengewerkt, omdat de stad plannen heeft om de infrastructuur op toenemende hitte aan te passen.

Meetapparatuur
Er loopt ook een speciaal onderzoek in de Merenwijk en het Noorderkwartier gericht op ouderen en mensen met een chronische aandoening. Met draagbare apparaten zouden bij hen metingen worden verricht van onder meer lichaamstemperatuur en hartslag. De metingen aan het lichaam worden bij het uitblijven van een hittegolf achterwege gelaten, legt Peggen uit. Er is wel meetapparatuur in de woonkamer en de slaapkamer geplaatst bij ongeveer zestig deelnemers. Ook zij vullen vragenlijsten in.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×