Frans Brocken bij de presentatie van deel drie van zijn gebundelde columns 'Brockjes' in 2011. (Foto: Ron Favier)

Leiderdorpse journalist Frans Brocken overleden

De Leiderdorpse journalist Frans Brocken is afgelopen donderdag op de respectabele leeftijd van 94 jaar in zijn slaap overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt aan het Leiderdorps Weekblad. Waar anders, want dat was de krant waaraan hij meer dan dertig jaar was verbonden.

Brocken volgde decennialang de lokale politiek. Ook was hij wereldberoemd in Leiderdorp vanwege zijn ‘Brokjes’. Korte columns die wekelijks in de krant verschenen. In de krant van 6 mei 2015 verscheen de allerlaatste ‘Brokjes’. Die columns bundelde Frans in de loop der jaren in een aantal boekjes.

Frans Brocken was een graag geziene verschijning in het dorp. In 2010 ontving een koninklijke onderscheiding. Hij werd dat jaar benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De laatste periode woonde Frans, tot enkele maanden geleden met zijn Nettie, in het Witte Huis in Oegstgeest.

‘Generatiegenoot’ Cees Mentink heeft nog wel wat mooie herinneringen aan Frans Rocken. “Hij heeft tot hoge leeftijd gefotografeerd voor het Leiderdorps Weekblad. Daarbij was hij altijd ‘haantje, de voorste’en duwde iedereen opzij. Maar niemand kon kwaad op hem worden. Ook omgaf zich graag met de ‘hoogmogenden der state’. De toenmalig Commissaris van de Koningin, burgemeesters, Ronald Koeman.”

Een ander verhaal dat boven komt bij Mentink gaat over een reisje naar België. “Toen Leiderdorper Jan van der Kooy een bundel met Haiku’s had uitgebracht, reisde Frans mee naar Brussel om op bezoek te gaan bij voorzitter Herman van Rompuy van het Europarlement. “Dat is zelf ook een fanatieke Haiku-dichter. Hij wilde Jan graag spreken en nam daar alle tijd voor. Maar het was Frans die het hoogste woord had en pontificaal naast de voorzitter stond op de officiële foto.”

Frans Brocken geportretteerd door Cees Mentink voor een interview op LeidenAmateurVoetbal.nl.

Frans was getrouwd met Nettie. Zijn grote liefde. De volgende tekst schreef hij kort voor zijn overlijden. Deze werd afgedrukt in het In Memoriam van ‘zijn’ krant: “Nettie was mijn grote liefde en maatje. Na haar overlijden, enkele maanden geleden, viel het leven me zwaar. Mijn gezin heeft me altijd veel liefde gegeven. De mooie woorden van mijn kinderen aan mijn ziekbed hebben me de kracht gegeven om te overlijden en weer naar Nettie toe te gaan. In de hemel zijn we weer samen. Ik heb een heel fijn leven gehad. Het is mooi geweest.’ – Frans Brocken.”

De plechtige uitvaartmis wordt donderdag 31 augustus om 13.00 uur gehouden in de Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk 18 in Zoeterwoude-Rijndijk. Aansluitend wordt Frans begraven in het familiegraf op het kerkhof aldaar. Vandaar vertrekt men naar Brasserie Park, Van Diepeningenlaan 2 te Leiderdorp voor de condoleance en een sfeervolle dronk op het mooie leven van Frans en Nettie.

Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×