Onno Blom over zijn eigen schoolervaring en die van Rembrandt. (Video: Robbert Beurse)

Schrijver Onno Blom: 'Ik ben een schoolgenoot van Rembrandt'

Het Stedelijk Gymnasium in Leiden viert dit jaar het 700-jarig bestaan. In de eeuwen dat de school bestaat hebben ook verschillende bekende Nederlanders er een opleiding gevolgd. Schrijver Onno Blom is een van hen. Hij schreef een roman over zijn eerste schooldag op ‘het Stedelijk’ en verdiepte zich in de jonge jaren van de beroemde schilder Rembrandt van Rijn, die leerling op een voorganger van de huidige school was.

“Toen ik hier op school zat wist ik het nog niet, maar later kwam ik erachter dat ik eigenlijk een schoolgenoot van Rembrandt ben”, vertelt Blom. Toen hij zich verdiepte in het leven van de jonge schilder kwam hij erachter dat Rembrandt op de Latijnse school heeft gezeten. Het pand staat nog altijd in de Lokhorststraat in het centrum van Leiden. “Als de leerlingen naar buiten keken, waren ze getuige van de lijfstraffen en executies die plaatsvonden op het plein voor het Gerecht en het Gravensteen.”

Plak
Geen lieflijke plek dus, maar dat paste wel bij de wijze waarop les werd gegeven. “Het ging er anders aan toe dan tegenwoordig. De kinderen werd op hardhandige wijze bijgebracht wat ze in de rest van hun leven nodig hadden. De rector stond klaar met een ‘plak’ om zo nodig het Latijn erin te rammen”, weet de Leidse schrijver.

Torentje
Van zijn eigen schooltijd herinnert Blom zich vooral het beklimmen van het torentje van het schoolgebouw aan de Fruinlaan. “Een echte school heeft een toren. Dat geldt dus ook voor het Stedelijk Gymnasium. En ik heb op een dag stiekem bij de ‘claviger’ (de sleuteldrager of conciërge in het Latijn) de sleutel van het torentje gepikt om naar boven te gaan”, vertelt Blom. Via de wenteltrap in de donkere toren, die absoluut verboden terrein voor leerlingen was, kwam de schrijver boven bij het klokkengat waar hij een prachtig uitzicht over de stad had.

Op zaterdag 16 september organiseert het Stedelijk Gymnasium een grote reünie voor oud-leerlingen en medewerkers.

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×