(Foto: Begraafplaats Rhijnhof)

Rhijnhof krijgt er negentig islamitische graven bij

Begraafplaats Rhijnhof krijgt een tweede islamitisch gedeelte. Dat gaat plaats bieden aan negentig graven. Op 6 september wordt het officieel geopend. In het eerste islamitische gedeelte liggen al 138 graven.

Rhijnhof is de algemene begraafplaats voor de gemeente Leiden. Voor het begraven van islamieten bestaan speciale gebruiken, zoals de ligging met het hoofd in de richting van Mekka. “Zij willen niet tussen christenen worden begraven, maar bij elkaar. Vandaar dit aparte gedeelte”, zegt Nicoline Zemering, directeur van Rhijnhof. “Overigens gelden voor islamitische graven dezelfde voorwaarden als voor ieder ander graf op Rhijnhof, zoals vastgelegd in de Nederlandse Wet op de lijkbezorging.”

In de islamitische traditie is de eeuwige grafrust een belangrijke waarde. Die is ook op Rhijnhof mogelijk. “Een rechthebbende moet dan telkens het grafrecht verlengen en de kosten betalen”, licht Zemering toe. “Het werkt dus iets anders dan bij islamitische stichtingen die een stuk grond hebben gekocht en in hun statuten bij voorbaat al een eeuwige grafrust garanderen. Als er niet wordt verlengd, dan wordt bij ons het graf wel opgeheven oftewel geruimd.”

Op woensdag 6 september om 15.00 uur is de officiële opening van het tweede islamitische gedeelte op Rhijnhof. Die is in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Leidse islamitische gemeenschap en de Leidse wethouders Abdelhaq Jermoumi en Ashley North.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×