De 3 Octoberhal in de Mors wordt op termijn gesloopt om plaats te maken voor uitbreiding van rugby- en voetbalvelden en de komst van een urban sportpark met gelegenheid voor skaten en als het aan de initiatiefnemers van Skatepark Leiden ligt ook voor andere vrije sporten.
“Een multifunctioneel sportpark van 2.500 m2 voor skaten, bmx’en inline skaten”, zegt woordvoerder Clara Bik van de Leidse skaters die nu alleen nog in de Merenwijk terecht kunnen. Ze heeft er inmiddels wel vertrouwen in dat de skatebaan in de mors er komt. “Maar het duurt nog wel even. We hebben gehoord dat het wel 2025 wordt, voordat het kan worden aangelegd.”
De herinrichting van Sportpark de Mors heeft nogal wat voeten in de aarde. Om iedereen een plek of uitbreiding van de bestaande ruimte te kunnen geven, is sloop van de verouderde 3 Octoberhal een voorwaarde. Eerder was in de Leidse gemeenteraad nog een meerderheid voor een onderzoek naar het behoud van die hal. Gymsport Leiden zou interesse hebben om hem over te nemen en zelf te gaan exploiteren.
Didam
Inmiddels is duidelijk dat dat niet zomaar kan. Eind 2021 deed de Hoge Raad een uitspraak in een zaak waarbij de gemeente Montferland in Gelderland het in Didam gelegen oude gemeentehuis een-op-een wilde verkopen aan een vastgoedontwikkelaar. De Hoge Raad oordeelde dat dat niet mag. Andere belangstellenden moeten ook een eerlijke kans krijgen. Door dit ‘Didam-arrest’ kan de gemeente de hal niet overdoen aan Gymsport Leiden. En een openbare verkoop kan tot ongewenste ontwikkelingen leiden, waardoor ook dat geen optie is. Door deze ontwikkeling is de koop van de hal ook voor Gymsport Leiden nu een gelopen race.
Met het wegvallen van de 3 Octoberhal als optie voor een blijvende oplossing voor Gymsport Leiden staat de club niet ineens op straat. Onlangs is de hal zelf wel ontruimd door Gymsport Leiden. Materialen zijn nu tijdelijk opgeslagen in het kantoordeel bij de hal. In die ruimtes zat vroeger het gemeentelijke Sportbedrijf Leiden en nu is het deels in gebruik als clubonderkomen.
“En dat zal nog wel even zo kunnen blijven”, verwacht voorzitter Arthur Haasbroek. “Er worden nu voor vier maanden vluchtelingen opgevangen en die periode kan nog verlengd worden. Maar op een gegeven moment staan de slopers natuurlijk voor de deur en moeten we echt weg.” Waarheen weet de club nog niet. Haasbroek heeft wel wat plekken in gedachten. Een gymzaal aan de Corantijnstraat bijvoorbeeld. “Dat zouden we wel graag onderzocht willen hebben als permanente plek voor ons clubhuis.”
Gesport wordt er door Gymsport Leiden vanaf nu al niet meer in de 3 Octoberhal. De afdeling ritmische gymnastiek gaat naar het nieuwe Sportcomplex 1574, maar omdat die nog niet klaar is, wordt tijdelijk gebruikgemaakt van sporthal De Zijl. De verhuizing naar het nieuwe indoor sportcentrum levert Haasbroek en de zijnen ook nog wel de nodige kopzorgen op. “We leveren uren in, de hal is lager, terwijl we juist voor ritmische gymnastiek veel hoogte nodig hebben en het is ook nog eens een stuk duurder.” Volgens Haasbroek gaat Gymsport Leiden nu al zo’n twee keer meer betalen en stijgt dat bedrag door naar drie keer zoveel. “En dat is best lastig voor een nichesport als ritmische gymnastiek.”
Op 21 september worden de plannen voor Sportcomplex de Mors inhoudelijk besproken. Op 12 oktober volgt de besluitvorming in de gemeenteraad en wordt duidelijk of rugbyclub DIOK en de voetbalverenigingen DoCoS en Sporting Leiden de zo gewenste uitbreiding van kunstvelden krijgen. “Dat is absoluut noodzakelijk”, hield voorzitter Jasper van Marwijk de raadsleden dinsdagavond voor na een vraag van de Partij voor de Dieren of de voetballers niet veel liever op echt gras spelen. “Op ons grasveld spelen we drie uur per week. Meer kan het niet aan. Op kunstgras kan je desnoods 24 uur per dag spelen. De voordelen van echt gras wegen gewoon niet op tegen de nadelen.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907