De arrestaties vonden plaats nabij de Catharinabrug. (foto: Chris de Waard)

Twee arrestaties demonstranten tijdens Pride Leiden

Tijdens Pride Leiden afgelopen zaterdag zijn twee mensen gearresteerd. De arrestaties vonden plaats onder demonstranten van Queer Pride March, die het evenement onder meer te commercieel vinden. Deelnemers aan het protest beschuldigen de politie van politiegeweld. Een woordvoerder van de politie zegt hierover “Er is heel kort gepast geweld gebruik en gebruikgemaakt van de wapenstok.”

Beelden die rondgaan op X, het voormalige Twitter en geplaatst zijn op YouTube, laten politiemensen zien die demonstranten wegduwen, onder meer met gebruik van wapenstok. De organisatie van het protest stelt in een statement dat ‘deelnemers werden geslagen, hun kleding van het lijf gerukt en gearresteerd’, en spreken van een ‘zwarte dag’. De politie stelt dat de gearresteerde demonstranten ter hoogte van de Catharinabrug opgepakt werden vanwege ‘mishandeling van een agent en belediging van een andere agent’. Beide arrestanten zijn inmiddels vrijgelaten en moeten zich later melden bij de rechter.

Noodbevel
De dag begon zaterdag onrustig. Een voorleesuurtje door dragqueen Dina Diamond in bibliotheek BplusC was aanleiding voor een handvol demonstranten om zich te melden bij het pand. Dit mede na een oproep van Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren, die het voorleesuurtje beschreef als het ‘vergiftigen met seksuele afwijkingen van kleuterbreintjes’. Uit voorzorg had de burgemeester een noodverordening afgekondigd in de omgeving van de bibliotheek. Op enige afstand werd door Queer Pride March een significant groter protest georganiseerd tegen het in hun ogen ‘fascistische protest’. Overigens verliep het voorleesuurtje zelf zonder incidenten.

De gemeente Leiden stelt in een reactie van tevoren niet op de hoogte gebracht te zijn van de protesten, maar hier via berichten op sociale media wel weet van had. “Met meerdere partijen hebben we vooraf geprobeerd contact te krijgen. Daar werd niet op gereageerd. De genomen maatregelen tijdens Leiden Pride waren gericht op het waarborgen van de veiligheid van bezoekers én demonstranten. Het evenement is zonder grote incidenten verlopen.”

  • Foto: Chris de Waard
    Foto: Chris de Waard
  • Foto: Chris de Waard
    Foto: Chris de Waard
  • Foto: Jan Frensen
    Foto: Jan Frensen

 

 

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Pride Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×