Een uur lang liepen er 'echte' druktepoppetjes rond op Leiden CS. (Video: Robbert Beurse en Jelle Broekstra)

De vakantie is voorbij: NS zet druktemannetjes in

Om aandacht te vragen voor een update van de NS Reisplanner werden reizigers op Leiden Centraal vanochtend opgewacht door druktepoppetjes. Personen in rood, oranje of groen gekleed informeerden de reizigers over een nieuwe functie: druktepoppetjes in de app geven aan hoe druk het op het moment in de trein is.

De gekleurde poppetjes in de app moeten reizigers inzicht geven in welke trein ze beter wèl of beter niet kunnen nemen. Wie tijd heeft kan ervoor kiezen om een trein eerder of later te nemen en zo de drukte te ontlopen.

Prognose
“De vakantie is weer voorbij en dus reizen er weer meer mensen met de trein. We hebben natuurlijk geen glazen bol. Maar we weten uit het verleden wel welke trein rustig, middelmatig of druk is. Ook weten we hoeveel mensen er in- en uitgecheckt zijn. Die gegevens combineren we om een prognose te doen van hoe druk een bepaalde trein zal zijn”, vertelt NS woordvoerder Arno Leblanc.

Rustiger
Reizigers reageren wisselend op de poppetjes. “Als ik om half 10 op school moet zijn ga ik niet een trein eerder nemen. Ook niet als de app een groen poppetje aangeeft”, zegt een reiziger. “Ik vind het wel fijn, want dan wordt het bij mij in de trein misschien wel rustiger”, zegt een ander.

Langer
De vervoerder zet naast de poppetjes ook extra materieel in. “Vanaf vandaag rijden er ook langere treinen. Nog langer dan voor de zomervakantie. De krapte in ons personeel is ietsje minder, dus we kunnen weer meer mensen en daarmee meer treinen inzetten”, legt Leblanc uit.

De poppetjes staan vanaf nu in de app. NS geeft geen garantie dat een gekozen trein ook écht rustiger is. “Het blijft een voorspelling.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×