(Video: Robbert van Cleef)

Nieuw Leids binnenzwembad open voor publiek: 'Het is schitterend'

Maandag zou het eigenlijk al opengaan; het nieuwe Leidse binnenzwembad De Vliet. Maar de klimaatinstallatie stond nog niet helemaal goed afgesteld waardoor het te warm was in het zwembad. Maar dinsdag konden de eerste Leidenaren dan eindelijk terecht in het zwembad.

Er staan op de eerste dag van de opening van zwembad De Vliet nog geen rijen voor de kassa, maar de eerste bezoekers druppelen toch vrij vroeg binnen. Een groepje oudere dames is blij dat ze weer naar hun groepsles kunnen. “Dan heb je in ieder geval wat te doen en je gebruikt al je spieren.” Ze zijn alleen niet meteen positief over de eerste indruk van de zwembadomgeving. “Ik vind het maar een rommeltje buiten”, wordt er gekscherend gezegd. “Maar binnen ziet het er prachtig uit hoor.”

Buiten wordt inderdaad nog hard gewerkt aan zowel de ijshal als het zwembad en ook binnen wordt nog aan de laatste details gewerkt. Projectmanager Robert Klein is blij met het zwembad. “Het is echt een topsport zwembad. Zwemvereniging ZVL kan hier z’n topwedstrijden spelen, maar ook al die andere teams kunnen hier goed hun trainingen en wedstrijden doen.”

Wennen
Inmiddels hebben de dames zich omgekleed en liggen ze in het water van het nieuwe zwembad. Dan zijn de reacties een stuk positiever. “Perfect! Helemaal leuk. Heerlijk.” Badmeester Hans wil dat de groep in het water een langlaufbeweging maakt. “De dames vinden het ontzettend leuk, maar ze moeten ook een beetje wennen. Want ze heel erg gewend aan het Vijf Mei-bad, maar dat hing met plakband aan elkaar. Het werd wel tijd dat er een nieuw bad kwam.”

Duurzaam
Naast een nieuw zwembad heeft Leiden ook een nieuwe ijshal die pal naast het zwembad staat. Beiden zijn zo gebouwd dat ze elkaars energie kunnen gebruiken. Projectmanager Robert Klein: “De warmte die bij het maken van het ijs vrijkomt wordt via het klimaatsysteem overgedragen naar het binnenbad en later ook naar het buitenbad. En dat is laatste is nog vrij bijzonder in Nederland.”

Leiden Regio Sport combibad


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×