Op zondag 10 september is het World Suicide Prevention Day. Een dag waarop wordt stilgestaan bij de mensen die zijn overleden door suïcide, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt.
Het is tot en met komende zondag Suïcide Preventieweek. “Een week waarin taboe doorbreken een belangrijk speerpunt is”, zegt ook gezinstherapeut Kathelijne van Dongen bij LUMC Curium. “Schenk aandacht aan elkaar. Vraag eens hoe het echt met iemand gaat en vraag door. Blijf met elkaar in gesprek, ook als iemand zich terugtrekt.”
Dagelijks stappen vijf mensen uit het leven. Eenzaamheid speelt daarbij een rol van betekenis. Het gaat dan om het gevoel er niet toe te doen, niet gezien te worden, er niet echt bij te horen. Een aanzienlijk deel van hen is nog jong. “Ik schrik wel van die cijfers”, zegt Kathelijne van Dongen. “Vooral dat er zoveel jongeren zijn die denken aan zelfdoding. Het is niet één ding dat mensen ertoe brengt. Het gaat om een combinatie van veel factoren. Vaak weet de omgeving helemaal niet wat er speelt. Onder jongeren is zelfdoding doodsoorzaak nummer een.”
Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Kathelijne van Dongen, gezinstherapeut bij LUMC Curium over zelfdoding bij jongeren.
“Ik heb dagelijks met deze jongeren te maken”, zegt Van Dongen. “En met hun ouders, broers en zussen. Die jongeren lijden en hun gezin lijdt mee. Jongeren voelen zich een last. Voor hun ouders, voor de maatschappij. En ouders verliezen vaak het vertrouwen in zichzelf. Weten niet meer hoe ze met hun kind om kunnen gaan.”
Van Dongen ontwikkelde – samen met anderen – een training voor ouders. Voor deze manier van werken, is zij genomineerd voor de Jan Mokkenstormprijs. Dat is een aanmoedigingsprijs voor een praktijkvoorbeeld dat heeft bijgedragen aan het terugdringen van zelfdoding in Nederland. “Ik ben heel erg trots op die nominatie. Niet omdat ik die prijs zelf wil winnen, want ik ondersteun alle genomineerde projecten.”
Geraakt
“We willen ouders ondersteunen in de omgang met kinderen die suïcidaal zijn of die zichzelf beschadigen. Niet omdat ze het fout deden, maar om ze meer inzicht te geven. We zien dat ouders zo geraakt zijn dat ze niet meer durven te handelen, ze lopen vaak op eieren. Bij deze training komen ze in een groep met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt en elkaar kunnen ondersteunen. We proberen de verbinding met hun kind tot stand te brengen en hen ook te helpen zelf staande te blijven in zulk zwaar weer.”
Voor de kring rondom deze jongeren raadt Van Dongen aan met hen in gesprek te blijven. “Vraag hoe het gaat, met werk, studie, hun ouders, wees specifiek en durf door te vragen. Soms willen jongeren niet direct praten over hun sombere gevoelens, maar vinden ze het wel fijn om te merken dat je er voor ze bent. Je kunt ook iets samen gaan doen: een wandeling maken, iets eten. Laat je niet wegsturen. Blijf in in de buurt.”
Zorgen
Volgens Van Dongen hoeven mensen niet bang te zijn dat ze een jongeren op het idee brengen. “Jongeren lopen daar al heel lang mee rond. Juist door ernaar te vragen, biedt je een opening. Vertel de ander wat je bij hen ziet en waarom je je zorgen maakt.”
Donderdag 7 september maken 113 Zelfmoordpreventie en Suïcide Research the Netherlands bekend wie de prijs krijgt, die vernoemd is naar de oprichter van 113 Zelfmoordpreventie psychiater Jan Mokkenstorm.
Wie meer wil weten over deze training voor ouders, kan contact opnemen met Kathelijne van Dongen. Mail naar k.h.y.van_dongen@lumc.nl.
Denk je wel eens aan zelfdoding? Of ken je iemand die er mee worstelt. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Via 113.nl of 0800-0113. Zij zijn dag en nacht bereikbaar. Er is altijd iemand die wil luisteren.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907