Op de Lammenschansweg rijdt ook veel fietsverkeer. (Foto: Chris de Waard)

Leiden is het onveiligst: meeste kans op fietsongeval

Leiden heeft de twijfelachtige eer dit jaar de meest onveilige stad te zijn voor fietsers. Dat blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Independer op basis van ongevallengegevens van Rijkswaterstaat. Per 10.000 inwoners kwamen er afgelopen jaar 23,2 fietsongevallen voor in Leiden.

Vorig jaar stond Leiden ook al bovenin de lijst, toen op nummer 2. Ook Wassenaar scoort hoog in het aantal fietsongevallen per 10.000 inwoners. Deze gemeente staat nu op de tweede plek. Bij ruim 40 procent van de ongelukken met fietsers is een personenauto betrokken.


Verslaggever Chris de Waard in gesprek met wethouder Ashley North over de fietsonveiligheid in de stad.

Aandachtspunt
De gemeente Leiden houdt er rekening mee dat er in 2030 zo’n veertig procent meer fietsers zijn maar er is dus nog wel werk aan de winkel. “We weten al jaren dat de verkeersveiligheid in Leiden echt een aandachtspunt is omdat er weinig steden zijn waar zoveel fietsers op zo weinig ruimte samenkomen”, zegt wethouder Ashley North. De autoluwe binnenstad zorgt ervoor dat teruggewonnen ruimte van de auto ten goede kan komen aan het veiliger inrichten van de ruimte voor fietsers.

Uitdaging
Maar naast de binnenstad weet North dat ook op andere plekken in de stad volop aan de fietsveiligheid wordt gewerkt. Zo werkt de gemeente momenteel aan de verkeersveiligheid van de Lammenschansweg en is de Zoeterwoudseweg recent heringericht. Zo zijn er nog talloze andere projecten. “Maar de ongemakkelijke waarheid is dat fietsen in een drukke stad met veel studenten en weinig ruimte, altijd een uitdaging blijft. Het belangrijkste is dat we dat onderkennen en aan de slag zijn”, zegt North.

Gedrag
Het streven is dat Leiden daalt op de lijst en het college en de gemeenteraad doen er veel aan om dit te bereiken. Toch weet North dat dit niet genoeg is. “Naast alle infrastructuur aanpassingen is het ook een kwestie van het gedrag van fietsers. Met campagnes zullen we hier op inzetten. Want het wordt pas echt veiliger als we daar met z’n allen aan werken.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×