Gedeputeerde Frederik Zevenbergen wil weten waarom de brug zo vaak storingen heeft. (Video: Robbert van Cleef)

Provinciebestuurder baalt van storingsbrug: ‘Er hebben veel mensen last van’

Er maken dagelijks zo’n 20.000 auto’s en 3.500 fietsers gebruik van de Hooghkamerbrug tussen Leiden en Voorschoten. En die hebben te vaak last van een brug die open blijft staan. Volgens de provincie Zuid-Holland zijn er de afgelopen twaalf maanden 21 storingen geweest. De provincie Zuid-Holland onderzoekt nu wat de oorzaak van die storingen is.

Ondanks de nodige reparaties blijft de Hooghkamerbrug tussen Leiden en Voorschoten voor problemen zorgen. Afgelopen zondag konden automobilisten en fietsers vanwege een storing ruim een uur geen gebruik maken van de brug.

“Ontzettend veel mensen hebben er last van en daar baal ik zelf ook van”, zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen (VVD) van de provincie Zuid-Holland. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de bruggen op provinciale wegen. “Ik heb zelf ook al een paar keer stilgestaan. Maar zo’n brug zit vol met beveiliging om ongelukken te voorkomen. En als zo’n systeem een waarschuwing geeft, dan staat hij vast.”

Vitaal
In juni zei het Voorschotense gemeenteraadslid Jaap Haubrich tegen omroep Sleutelstad dat hij vindt dat de provincie meer werk moet maken van de Hooghkamerbrug. Haubrich wijst erop dat de brug onderdeel is van de primaire ontsluitingsweg van Voorschoten naar Leiden en richting de A4.

“Als deze brug na een opening gedurende langere tijd niet meer sluit dan geeft dat niet alleen veel overlast en vertraging voor onze inwoners maar ook de aanrijtijden van veiligheidsdiensten komen in het gedrang.” Een eigen onderzoekje van de VVD Voorschoten wijst uit dat de brug sinds 2016 gemiddeld acht keer per jaar in storing is. “En dat is meer dan gemiddeld.”

Brug der zuchten
Statenlid Jeroen van Dijken van de VVD noemde de Hooghkamerbrug op X al ‘onze eigen brug der zuchten, maar dan vooral verzuchting’. De VVD-fractie in Zuid-Holland wil een structurele oplossing. “Als de oorzaak er aanleiding toe geeft, moeten we kijken naar tijdelijk drastischer maatregelen. De brug is nu te vaak in storing”, aldus Van Dijken.

Zevenbergen begrijpt de kritiek van zijn partijgenoten, maar kan geen wonderen verrichten. “Wat we kunnen repareren, fixen we en tegelijkertijd hebben we de komende jaren groot onderhoud voor de brug gepland.”

Onderhoud
Dat het onderhoud pas in 2025 en 2026 gepland staat wil niet zeggen dat de brug tot die tijd niet in het vizier is bij de provincie. “We zijn nu precies aan het uitzoeken waarom de storingen zich voordoen. Maar het is niet alleen de techniek. Er is bijvoorbeeld ook een ongeluk geweest op de brug en ook de wind kan een rol spelen.”

Leiden Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×