Singelparkroute aangepakt bij Begraafplaats Zijlpoort. (Video: Jelle Broekstra)

Singelpark nog beter toegankelijk: looproute begraafplaats opgeknapt

De Singelparkroute bij Begraafplaats Zijlpoort is toegankelijker gemaakt voor mensen met bijvoorbeeld een rolstoel of rollator. Er is ook groen toegevoegd. De beheerders van de Rooms-Katholieke Begraafplaats Zijlpoort zijn blij dat de looproute langs de begraafplaats is opgeknapt en nodigt wandelaars uit om ook even te genieten van de rust en de natuur op de bijzondere plek.

“In een eerder ontwerp hadden we juist grind toegepast, als een beeldtaal die bij de begraafplaats zou passen”, vertelt Inge van den Berg, ontwerper bij de gemeente Leiden. “Dat bleek in het gebruik onhandig en niet voor iedereen toegankelijk. We hebben nu een andere materiaalkeuze gemaakt. Toch willen we in dit gedeelte van het park een soort historie oproepen. Dat zie je bijvoorbeeld aan hoe de plantvakken zijn vormgegeven. Er zit een hekje omheen die oude beeldtaal in zich heeft.”

Judasboom
Nog niet alle bomen zijn al geplaatst. “De bomen die we gekozen hebben, hebben ook het thema begraafplaats. Ze vertellen ook iets over de geschiedenis van het geloof. Daar zit een judasboom en een libanonceder bij. Die komen aan het eind van de herfst, want dan begint het plantseizoen weer.”

Vrijwilligers
“Op de begraafplaats zelf staan ook veel mooie oude bomen”, vult pastoor Jeroen Smith van de Heilige Petrus en Paulus-parochie in Leiden aan. “We hebben iemand in het bestuur van de begraafplaats die gespecialiseerd is in bomen en een groep vrijwilligers die voor de bomen zorgt. Ik denk dat de mensen die deze plek nog niet kennen en hier rondlopen, zich zullen verbazen hoe mooi het hier is. Met de oude graven, nieuwe graven.”

Bij de Zijlpoort is ook een extra verharde trap geplaatst om het makkelijker te maken vanuit de Zijlpoortsbrug gezien om langs de Zijlpoort heen naar de ingang van de begraafplaats te lopen. De werkzaamheden waren in het voorjaar begonnen en zijn nu grotendeels afgerond.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×