Sleutelstad-verslaggevers op reportage tijdens de Koningsspelen in Leiden. (Foto: Jan Buteijn)

Extra geld voor fusieomroep Sleutelstad-Unity

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ) heeft de gezamenlijke aanvraag gehonoreerd die de omroepen Sleutelstad en Unity hebben ingediend in het kader van de regeling Professionalisering Lokale Publieke Media-instellingen. Dat betekent dat de fusie-omroep die rond de jaarwisseling ontstaat, volgend jaar extra budget heeft voor de nieuwsvoorziening in de regio. Het gaat om een bedrag van 250.000 euro.

Het geld komt in de plaats van verschillende pilots waar de lokale omroep de afgelopen jaren aan meedeed. Daarbij werd via de SvdJ in de jaren 2020 en 2021 tijdelijk extra geld beschikbaar gesteld voor de journalistieke taak van de lokale omroep. Halverwege 2021 werd bij Sleutelstad ook een journalist gedetacheerd op kosten van de NOS in het kader van een proef met journalistieke samenwerking tussen de lokale, regionale en landelijke publieke omroep. Die proef loopt eind dit jaar af.

Per 1 januari 2026 moeten alle huidige lokale omroepen in Nederland zijn omgevormd tot circa tachtig streekomroepen. Die hebben met een groter gebied ook meer financiële slagkracht. Het extra geld dat de fusieomroep Sleutelstad-Unity volgend jaar krijgt, is bedoeld om de omroep klaar te stomen voor die nieuwe fase.

In totaal krijgen volgend jaar ongeveer veertig lokale (samenwerkende) omroepen een soortgelijk bedrag. Omroepen die nu geen extra geld krijgen, worden door brancheorganisatie NLPO geholpen bij de professionalisering, zodat ze bij een volgende subsidieronde mogelijk wel in aanmerking komen om al voor 2026 extra middelen te krijgen van het Rijk.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Sleutelstad-Unity


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×