De demonstranten zijn bezorgd over de klimaatverandering. (Video/foto: Robbert van Cleef)

Klimaatdemonstranten vertrekken wandelend uit Leiden naar protest op A12

De bezetting van de A12 door Extinction Rebellion, zaterdag in Den Haag, begon deze week eigenlijk al een beetje. Vanuit verschillende steden wandelden demonstranten richting Den Haag. Ze zijn bezorgd over de klimaatverandering en willen laten zien dat je je ook kunt verplaatsen zonder fossiele energie, bijvoorbeeld door te lopen.

Een van die tochten begon vrijdag in Leiden. Ondanks de hitte verzamelde zich vrijdagochtend toch een groepje bezorgde burgers bij het station om mee te lopen. “Het is erg warm, maar ik ben er helemaal klaar voor”, zegt een dame met een hoedje tegen de zon. De tocht naar de Haagse wijk Ypenburg is 22 kilometer en kent weinig schaduw. Leden van Extinction Rebellion roepen de demonstranten op om goed op elkaar te letten tijdens de tocht.

“Wat doen we onszelf aan met die hitte hè”, lacht Amrit van Extinction Rebellion. “We doen dit omdat we het heel belangrijk vinden dat we straks niet de hele zomer temperaturen van 30 graden hebben.”

Fossiele subsidies
In het bijzonder wil Extinction Rebellion dat de overheid zich houdt aan de belofte om fossiele subsidies af te bouwen. Die belofte had volgens Extinction Rebellion al in 2020 ingelost moeten worden. De NOS meldde eerder deze week dat de fossiele sector jaarlijks nog altijd 37,5 miljard euro subsidie ontvangt. Een plan om alle fossiele subsidies af te bouwen is er nog niet.

Opwarming
“Het doel is inderdaad om die subsidies te stoppen”, zegt Amrit. “Omdat we eraan kapotgaan met z’n allen.” De uitstoot van de fossiele industrie draagt volgens wetenschappers bij aan de klimaatverandering. De zomerse temperaturen die we nu hebben zijn daar een voorbeeld van denkt Amrit. “We maken nu live de opwarming van de aarde mee. Het is de heetste zomer ooit gemeten, de heetste julimaand ooit, de heetste augustus. Het is absurd.”

Zaterdag vertrekken de klimaatdemonstranten vanuit de Haagse wijk Ypenburg te voet richting de A12 in Den Haag om zich daar bij de bezetting van de snelweg te voegen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×