Een kijkje in de keuken bij een monumentaal pand in verbouwing aan de Apothekersdijk. (Foto's: Gerry van Bakel)

Open Monumentendagen: 'Tijdens de bouw valt er nog iets te zien'

Monument voor één dag zou je de panden in verbouwing kunnen noemen die tijdens de Open Monumentendagen open zijn voor publiek. Voordat alles is weggewerkt en het pand bewoond wordt, nog even gluren bij de buren. Nieuwsgierigheid en interesse in historische details brengen bezoekers naar Apothekersdijk nummer 15.

Architect Machiel Wagenaar geeft graag tekst en uitleg aan de bezoekers van de Open Monumentendagen. “Het is leuk om mensen inzicht te geven in wat er allemaal gedaan is. En vooral halverwege de bouw, want dan kun je het nog echt laten zien. Voordat het allemaal is gladgemaakt.” Stevige schoenen worden aangeraden voor de rondleiding door de bouwplaats. Overal hangen draden, liggen houten balkjes en staan gipsplaten. Sommige trappen zijn duidelijk tijdelijk en vragen om aandacht en beleid bij het naar boven en beneden lopen.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over Apothekersdijk 15 in Leiden tijdens Open Monumentendagen Leiden.

Het lijkt nog verre van af, maar Wagenaar zegt dat de verwachting van de aannemer is, dat er aan het einde van het jaar gewoond kan worden. “Het is misschien wat ambitieus, maar het werk aan het casco is wel grotendeels klaar. Volgende week komen de vloeren erin en daarna volgt de afwerking en dan kan het snel gaan.” Al is snel een relatief begrip, want de verbouwing begon drie jaar geleden.

“Het pand was in heel slechte staat”, vertelt Wagenaar. De voor- en achtergevel dreven als het ware uit elkaar. “We begonnen met slopen en we kwamen steeds meer problemen tegen.” Soms werkt dat ook in je voordeel als architect. “We wilden graag de negentiende-eeuwse plafonds eruit halen omdat we de zeventiende-eeuwse plafonds die daar achter verstopt zaten tevoorschijn wilden laten komen. Omdat de constructie zo slecht was, moesten we die plafonds eruit halen.”

Foto
Het pand bestaat uit een voorhuis, een zomerhuis en een achterhuis. Overal gekke doorgangen en hoekjes. De ramen zijn nu allemaal nog dichtgespijkerd, maar beloven wel licht van alle kanten. De oude balkenplafonds en dakconstructies zijn waar nodig versterkt en deels vernieuwd. “Ook ontdekten we op een oude foto uit 1966 dat het achterhuis vroeger een kap moet hebben gehad. En die hebben we gelukkig mogen nabouwen.”

Het thema van Open Monumentendagen 2023 is Levend Erfgoed en in Leiden zijn dit weekend 32 monumenten te bezoeken.

 

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×