Een rode Amerikaanse rivierkreeft. (Foto: Jelger Herder van digitalnature.org / Hoogheemraadschap Rijnland)

Hoogheemraadschap Rijnland opent meldpunt rivierkreeften

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft een online meldpunt geopend waar mensen kunnen registreren dat ze een rivierkreeft hebben gezien. Het waterschap en zijn samenwerkingspartners gebruiken deze informatie om maatregelen te nemen tegen verdere verspreiding van de uitheemse rivierkreeften.

Deze komen oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar sinds eind vorige eeuw worden ze in Nederland gezien. Ze blijken zich hier goed thuis te voelen. In het gebied van Rijnland komen vooral de zogenoemde rode Amerikaanse rivierkreeften voor.

“Rivierkreeften leven van kleine waterdiertjes en waterplanten. Ze grazen de bodem kaal door waterplanten op te eten en kapot te knippen. Dat is nadelig voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit”, aldus het waterschap. “Ze graven in oevers en dijken. Het is kostbaar om die schade te herstellen. De dieren hebben bijna geen natuurlijke vijanden en ze planten zich razendsnel voort.”

Waarneming.nl
Om passende maatregelen te kunnen nemen is het volgens het Hoogheemraadschap van Rijnland belangrijk om te weten waar rivierkreeften voorkomen. Het roept dan ook op tot het doen van meldingen. Voor het online meldpunt wordt samengewerkt met waarneming.nl, een natuurplatform dat iedereen in staat stelt om via het internet natuurwaarnemingen op te slaan en te delen.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×