De tot voor kort in Leiden woonachtige Esther Ouwehand wordt alsnog lijsttrekker voor de Partij voor de Dieren. (Foto: Rob van Dullemen)

Bestuur PvdD stapt op, Ouwehand toch lijsttrekker

De machtsstrijd binnen de Partij voor de Dieren is in het voordeel van partijleider Esther Ouwehand beslist. Het landelijke partijbestuur gooit de handdoek in de ring en stapt op. Dat hebben de bestuursleden woensdagmiddag in een verklaring bekendgemaakt.

“Zoals jullie ongetwijfeld hebben meegekregen heeft het partijbestuur op zaterdag 9 september besloten om Esther Ouwehand niet voor te dragen als lijsttrekker voor de komende Tweede Kamerverkiezingen”, zo begint een brief aan de leden van de partij. Het bestuur spreekt van ‘meerdere factoren’ die tot dat besluit hebben geleid, maar recente meldingen over integriteitsschendingen en daarmee schending van de gedragscode van de partij geven uiteindelijk de doorslag voor het bestuur.

Het bestuur ontkent dat een richtingenstrijd binnen de partij de reden is om Ouwehand niet voor te willen dragen. “Dat heeft uitsluitend betrekking op het feit dat wij Esther niet geschikt achten om het lijsttrekkerschap te vervullen, met de verantwoordelijkheden die daarbij komen”, zo staat in de verklaring.

Het bestuur staat nog steeds achter het besluit om afscheid te nemen van Ouwehand, maar massief verzet vanuit lokale en provinciale afdelingen heeft er nu toe geleid dat het bestuur haar alsnog voordraagt als kandidaat-lijsttrekker. Omdat de bestuursleden daar verder geen verantwoordelijkheid voor willen dragen stappen ze donderdag om 17.00 uur op. Direct na het publiceren van de kandidatenlijst.

Het bestuur schrijft verder nog dat wordt gezorgd voor het samenstellen van een interim-bestuur aan wie de lopende zaken het komende etmaal zoveel mogelijk worden overgedragen.

Geïsoleerd
De Leidse lijsttrekker Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren is blij met de nieuwste ontwikkelingen: “Ik denk dat het een heel goed besluit is van het partijbestuur dat ze Esther weer lijsttrekker hebben gemaakt en dat ze opstappen. Het bestuur was volledig geïsoleerd. Nu hebben we de ruimte om weer verder te gaan. Dat neemt overigens niet weg dat ik echt respect heb voor wat de bestuursleden allemaal voor de partij hebben gedaan. Nu is het tijd voor een nieuwe lichting die de PvdD verder kan professionaliseren.” Van Schaik noemt de vorming van een interim-bestuur een noodzakelijke tussenstap. “Ik ben blij dat het oude bestuur daaraan wil meewerken.” Wie er in dat bestuur komen, is nog niet bekend.

Carla van Viegen, Van Schaiks collega in de Provinciale Staten, hoopt dat de rust in de partij nu snel weerkeert. “Zodat we ons kunnen richten op het realiseren van onze idealen voor dieren, natuur, milieu en kwetsbare groepen in de samenleving.”

Leidenaar en PvdD’er van het eerste uur Dick de Vos nam het maandag in het radioprogramma Nieuws071 van Sleutelstad nog onvoorwaardelijk op voor Ouwehand. Ook vandaag volgt  hij de ontwikkelingen binnen zijn  partij op de voet. “Ik sluit niet uit dat de schrijvers van de brandbrief met een alternatieve lijst met namen komen, om te voorkomen dat het voorgestelde interim-bestuur dezelfde kleur krijgt als het huidige bestuur.”

Leiden Politiek Regio Esther Ouwehand


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×