De vaccinatielocatie van Hecht GGD in Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Hecht GGD Hollands Midden gaat weer inenten tegen corona

Zestigplussers, volwassenen die een griepprikuitnodiging krijgen en zorgmedewerkers kunnen vanaf 4 oktober een coronaprik halen in Alphen aan den Rijn, Leiden en Gouda. Die dag gaat de nieuwe coronavaccinatieronde van Hecht GGD Hollands Midden van start.

Voor deze vaccinatieronde wordt een aangepast vaccin gebruikt. Volgens Hecht GGD Hollands Midden biedt dat de best beschikbare bescherming tegen huidige varianten van het coronavirus. “In afwachting van de start van de nieuwe vaccinatieronde, stoppen we op 16 september tot en met 3 oktober tijdelijk met vaccineren tegen corona”, zo laat Hecht GGD weten.

De vaccinatielocaties zijn tot nader bericht geopend van dinsdag tot en met zaterdag. Begin november openen er ook enkele tijdelijke priklocaties in de regio, waar mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen voor een coronaprik. Op www.ggdhm.nl/priklocaties-corona staat het meest actuele overzicht van de priklocaties en openingstijden.

Risicogroepen
Hecht GGD Hollands Midden wijst erop dat met de coronaprik de bescherming tegen het coronavirus weer op peil wordt gebracht. “Daarmee wordt ook de druk op de zorg verminderd. en dat is belangrijk, omdat het coronavirus nog steeds rondgaat en juist in het najaar en de winter kan opleven.”

Voor de nieuwe vaccinatieronde komen mensen in aanmerking die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Dat is iedereen vanaf 60 jaar, mensen tussen de 18 en 59 jaar die een uitnodiging krijgen voor de griepprik en zorgmedewerkers met direct patiënt- en cliëntcontact.

Kinderen en volwassenen uit medische hoogrisicogroepen, bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis, kunnen de coronaprik het hele jaar door krijgen na verwijzing van hun arts. Ook zwangere vrouwen kunnen altijd een coronaprik halen, omdat die de moeder beschermt tegen ernstige ziekte door corona. Ook wordt het risico op vroeggeboorte ermee verkleint.

Maatwerk
Een coronaprik is niet voor iedereen nodig. Gezonde mensen onder de zestig jaar hebben een kleine kans om ernstig ziek te worden van corona, omdat inmiddels bijna iedereen is beschermd door vaccinatie, een doorgemaakte besmetting of een combinatie van beide. In individuele gevallen is maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid.

Alleen mensen van zestig jaar en ouder krijgen vanaf 19 september stapsgewijs een persoonlijke uitnodigingsbrief per post. Mensen van 18 jaar tot en met 59 jaar die een griepprik krijgen aangeboden, zorgmedewerkers en zwangeren krijgen geen uitnodigingsbrief. Zij kunnen vanaf 16 oktober zelf een afspraak maken bij de GGD via www.planjeprik.nl of 0800 – 7070. Dat geldt ook voor mensen buiten deze groepen die toch gevaccineerd willen worden, vanwege bijvoorbeeld een kwetsbaar gezinslid of op advies van een behandelend arts.

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×