Inspectie van houten paalfunderingen in de Merenwijk. (Foto: Louis Smit)

Houten funderingen Merenwijk verder onder de loep genomen

Deze week is begonnen met de volgende fase van het onderzoek naar de houten paalfunderingen in de Merenwijk. Bij enkele huizen zijn grote kuilen gegraven en heeft een gespecialiseerd bedrijf de koppen van de houten palen geïnspecteerd.

Deze actie volgt op het plaatsen van extra peilbuizen in juli voor het monitoren van het grondwaterpeil. Het onderzoek in opdracht van de gemeente Leiden vindt plaats omdat bewoners zich bezorgd toonden over lage grondwaterstanden en het gevolg van droogte voor de houten palen waarop hun huizen zijn gebouwd.

Als de palen droog staan, kan de fundering wegrotten doordat er zuurstof bij het hout komt. Uit metingen die een Merenwijkse huiseigenaar sinds 2018 uitvoerde, bleek dat het grondwaterpeil in de zomer erg laag was.

“Als deze dennen paalfunderingen over de jaren gemeten meer dan 150-180 maanden droog staan, dan kan er ernstige schade aan de funderingen ontstaan”, zegt een eigenaar van een huis dat in de jaren zeventig is gebouwd. “Wij weten niet wat de conditie van de palen is en hoeveel maanden er al op zijn. Daarom werk ik graag mee aan dit onderzoek.”

Rapport
Het resultaat van het onderzoek wordt meegenomen in een rapport over de conditie van de houten paalfunderingen in de Merenwijk. Wanneer dat gereed is, is nog niet bekend.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×