Rosalie van der Does met haar eerste publicatie als stadsfotograaf in het Leidsch Dagblad. (Foto: Cor Klein)

Nieuwe stadsfotograaf: 'Ben benieuwd hoe de lunchtafel in een brandweerkazerne eruit ziet'

De jury was unaniem. Waardering voor zowel de kwaliteit van eerder werk, als voor het voorstel voor een serie van 52 nieuwe foto’s. En dus werd Rosalie van der Does afgelopen donderdag in Museum De Lakenhal benoemd tot de nieuwe stadsfotograaf van Leiden. In het programma Cultuur071 vertelt de in Leiden geboren en in Katwijk wonende Rosalie (26) over haar plannen.

Van der Does is trots op deze benoeming en vindt het een eer om zich nu ‘stadsfotograaf’ te mogen noemen. Als stadsfotograaf publiceert ze komend jaar wekelijks in het Leidsch Dagblad een foto van plekken waar mensen hun lunchpauze doorbrengen. Vrijdag verscheen de eerste foto uit die serie, de lunchtafel in de ambachtelijke bierbrouwerij Pronck aan de Langegracht in Leiden. Van der Does heeft al een flink aantal ideeën voor foto’s over lunchplekken. “Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe de lunchtafel er in een ziekenhuis uitziet, of in een brandweerkazerne. Maar ik kan zeker nog tips gebruiken over interessante lunchplekken.”

Garageboxen verzamelen
Van der Does: “Ik ben geïnteresseerd in het alledaagse handelen van mensen, activiteiten waar we eigenlijk niet zo bij stilstaan en die vrijwel nooit op foto worden vastgelegd. Maar ik vind de schoonheid van het alledaagse fascinerend. Zo was mijn afstudeeronderwerp aan de Fotovakschool Rotterdam gebaseerd op een fotoserie over garageboxen. Vaak staat er in zo’n box geen auto maar zijn er allerlei zaken opgeslagen, spullen die eigenlijk heel veel zeggen over de eigenaar. Dat vind ik boeiend en observeer ik graag. Mijn manier van werken is dan zo dat ik het niet bij die ene box laat, maar een serie maak over een groot aantal van die opslagplaatsen. Dat komt ook omdat ik een echte verzamelaar ben. Ik zei wel eens toen ik die serie maakte dat ik garageboxen verzamel.”

Podcast
Op Spotify is de meest recente aflevering van de podcastserie ’De Stadsfotograaf’ van Julia van Alem gewijd aan de benoeming van Rosalie van der Does tot nieuwe stadsfotograaf van Leiden.

Stadsfotograaf Rosalie van der Does te gast in Cultuur071.

 

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×