Markt Leiden (foto: Sleutelstad)
De markt in Leiden. (Foto: Sleutelstad)

Gemeente Leiden voelt niets voor terugkeer van de marktmeester

De terugkeer van de marktmeester op de Leidse markt zit er wat betreft de gemeente Leiden niet in. De gemeente Leiden ziet meer in een onafhankelijke gebiedsmanager. Marktkooplui pleiten al langer voor de terugkeer van de marktmeester.

De discussie over de marktmeester laaide woensdag weer op nadat boa’s een deel van een marktkraam sloten, tot ergernis van de ondernemer die meende er gewoon recht op te hebben.

Een rondgang langs een aantal ondernemers op de markt leerde dat er meer onvrede is over de gang van zaken op de markt. Er wordt bijvoorbeeld ook geklaagd over lege plekken op de markt en over lange wachttijden op vergunningen. Volgens de marktkooplui zou de terugkeer van de marktmeester een hoop onvrede kunnen wegnemen.

In een reactie laat de gemeente Leiden weten dat een marktmeester die zich alleen focust op de markt niet meer zal terugkeren. Een nog aan te stellen onafhankelijke gebiedsmanager moet de belangen van de markt gaan vertegenwoordigen, maar ook die van de horeca, winkels en bewoners. De gemeente wijst er daarbij op dat in het relatief kleine gebied langs de Nieuwe Rijn veel functies samenkomen en dat dat allemaal veilig moet gebeuren. Zo moet er bijvoorbeeld ruimte overblijven voor de hulpdiensten.

Mail naar marktkooplieden
“Eind augustus 2023 is er vanuit de gemeente een e-mail naar alle marktkooplieden gestuurd waarin staat dat er de komende tijd strenger gekeken zal worden of de kooplui zich aan de regels houden”, schrijft de gemeente. Zo mogen de ondernemers alleen op de plek staan waar ze een vergunning voor hebben en wordt streng gekeken of uitstallingen en voertuigen niet in de weg staan. Ook moeten ze hun hun standplaats schoon achterlaten.

“Dit vinden ondernemers niet altijd prettig, maar dit is wel in het belang van de markt als geheel”, zegt de gemeente. “De eerste resultaten zijn heel positief, en over het algemeen werken de kooplieden goed mee.”

Aantrekkelijk
De gemeente Leiden wil het marktgebied zo aantrekkelijk mogelijk maken, mede omdat de zaterdagmarkt uniek is en veel bezocht wordt. Daarom is in 2021 in een ambtelijk stuk opgenomen dat onderzocht wordt of de markt uitgebreid kan worden richting de Kippenbrug. Op die manier zou er meer ruimte ontstaan op de Nieuwe Rijn.

Ook moet de huidige markt opnieuw worden ingericht, en dat is de reden waarom er volgens de gemeente nu geen vergunningen worden uitgedeeld. Voor die herinrichting is eerst overleg met de ondernemers nodig. Volgens de gemeente Leiden worden er op korte termijn weer vergunningen verleend voor vaste standplaatsen op de woensdagmarkt.

Leiden Maatschappij Centrummarkt Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×