(Foto's: Emile van Aelst, video: Robbert Beurse en Jelle Broeksma).

Burgemeester koopt eerste 3 Oktober Spaarrrpot bij inschrijving Haring & Wittebrood

De aftrap van het Leidens Ontzet, de traditionele inschrijving voor Haring & Wittebrood en de Grote Hutspotmaaltijd, was donderdag een succes. Met tweehonderd meer inschrijvingen dan vorig jaar lijken de effecten van corona nu echt voorbij.

Maar liefst 2659 mensen staan op 3 oktober in de rij om de 25.498 haringen en bijbehorende Geusjes af te halen. Tijdens de inschrijving in De Waag werden ook 6386 hutspotbonnen verstrekt voor de Hutspotmaaltijd op maandag 2 oktober aan de Hooglandse Kerkgracht. Het tafeltje waar de meeste inschrijvingen plaatsvonden, werd bemand door commissaris Arthur Niggebrugge van de 3 October Vereeniging.

De haring en wittebrood wordt gratis verstrekt aan iedereen die in Leiden woont of hier is getrouwd. Voldoet men aan geen van deze voorwaarden, dan kan een lidmaatschap van de 3 October Vereeniging uitkomst bieden om toch deel te nemen aan deze feestelijke start van 3 oktober.

Spaarrrpot
De nieuwe burgemeester Peter van der Velden heeft tijdens de inschrijving de eerste Spaarrrpot gekocht. Met de introductie van de Spaarrrpot, uitgesproken met de typische Leidse r, wil de 3 October Vereeniging geld ophalen voor volgende vieringen en het feest breder toegankelijk maken. Het jubileumjaar van 450 jaar Leidens Ontzet moet volgend jaar natuurlijk groots gevierd worden met iedereen!

De Spaarrrpot is dit jaar een keramieke miniatuur van De Waag en kost 15,74 euro voor leden en 19,74 euro voor niet-leden. De Spaarrrpot is te koop bij het 3 October Servicepunt en de 3 Octoberkramen in de stad of online te bestellen voor 22,95 euro via www.3october.shop.

Haringborrel
Om te vieren dat het dit jaar tweehonderd jaar geleden is dat Sociëteit Minerva op 3 oktober 1823 voor het eerst haring en witbrood uitdeelde aan de Leidse bevolking, organiseerde de studentenvereniging een Haringborrel. Op vertoon van de inschrijfbon kreeg iedereen een haring en een borrel.

 

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×