PvdA-raadslid Bo Lemmens in gesprek met de Oekraïners. (Foto: Roeland Van Wely)

Wethouder: 'Geen maatwerk mogelijk bij verhuizing Oekraïners Houtlaan'

De verhuizing van een aantal Oekraïense vluchtelingengezinnen van de Houtlaan naar de Lange Mare is noodzakelijk. Dat zei wethouder Julius Terpstra donderdagavond in de vergadering van de Leidse raadscommissie Onderwijs en Samenleving. “Als bij verhuizingen rekening gehouden wordt met de wensen van Oekraïense gezinnen met jonge kinderen, leidt dat tot een precedentwerking waardoor er in Leiden minder vluchtelingen opgevangen kunnen worden.” Buurtbewoners en Oekraïners zijn tegen de verhuizing.

Afgelopen week ontstond er de nodige ophef in de wijk Houtkwartier toen een aantal vluchtelingen te horen kreeg dat ze in oktober moeten verhuizen naar het voormalige Best Western Hotel aan de Lange Mare. Dat hotel wordt al een tijd gebruikt voor het opvangen van vluchtelingen uit Oekraïne. De gezinnen die nu moeten verhuizen, hebben voor een deel jonge kinderen die in de Raadsherenbuurt naar school gaan. Vlakbij hun huidige onderkomen bij het Alrijne Ziekenhuis.

“De Oekraïense kinderen van de Houtlaan blijven ook in de toekomst in de Raadsherenbuurt naar school gaan”, verzekert Terpstra. “En er zijn voldoende middelen voor de kinderen om te spelen op de locatie aan de Lange Mare.” De Oekraïners zelf zijn daar minder zeker van. Ze gaan er op achteruit qua voorzieningen zoals sanitair en kookmogelijkheden, en ook zijn de woonruimtes volgens hen kleiner en raken ze hun vertrouwde omgeving kwijt.

Artikel loopt door onder audio

Wethouder Julius Terpstra, Wiana van den Ingh en Oekraïense Anastasia over verhuizing Houtlaan.

Uit die vertrouwde omgeving, de Raadsherenbuurt, kwam afgelopen week veel protest tegen de gedwongen verhuizing van de dertien Oekraïense families. “Ik had verwacht dat met deze groep, die enorm in de problemen zit, zorgvuldiger omgegaan zou worden”, aldus Wiana van den Ingh. Ze is betrokken bij de ‘Initiatiefgroep Raadsherenbuurt helpt Oekraïne’. Ze maakt zich grote zorgen over de mentale gezondheid van de Oekraïense kinderen als die binnenkort uit hun omgeving gehaald worden.

Noodzaak
De verhuizing van de Oekraïners is ingrijpend, beseft ook Terpstra. “Maar het is geen lichtzinnig besluit geweest. De verhuizing is noodzakelijk. In Leiden worden zeshonderd vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Dat gebeurt op verschillende locaties die allemaal bestemd zijn voor herontwikkeling. We staan daardoor onder tijdsdruk om telkens nieuwe woonruimte voor hen te vinden.”

Het complex aan de Houtlaan is door de gemeente Leiden in samenwerking met Alrijne getransformeerd naar appartementen, zodat studenten en statushouders daar op termijn een leerwerktraject kunnen starten. “De opvang van Oekraïners op de Houtlaan was tijdelijk. We maken nu een etage van de locatie aan de Houtlaan leeg, zodat het leerwerktraject gefaseerd kan starten.”

Communicatie
Door een brief, gericht aan de wijkbewoners, waren de Oekraïners er zelf van overtuigd dat ze tot mei 2025 aan de Houtlaan kunnen blijven. “Communicatief is het allemaal niet goed gegaan”, geeft Terpstra toe. “De brief suggereert dat de locatie pas na mei 2025 gebruikt gaat worden voor het leerwerktraject. Die brief was echter nooit bedoeld als informatievoorziening voor de opgevangen vluchtelingen zelf.”

Het gewekte vertrouwen dat de vluchtelingen tot mei 2025 op de Houtlaan konden blijven, weegt volgens de wethouder echter niet op tegen de belangen van de statushouders en mbo-studenten die mee gaan doen aan het leertraject. Volgens Van den Ingh heeft het vertrouwen van de Oekraïners in de Nederlandse overheid een klap gekregen door de gebrekkige communicatie.

De Oekraïners zelf hadden gehoopt onderling te kunnen ruilen, zodat in ieder geval de gezinnen met jonge kinderen voorlopig nog op de locatie Houtlaan zouden kunnen blijven. Maar daar wil Terpstra niks van weten. “Door rekening te houden met de persoonlijke wensen van Oekraïense gezinnen met kinderen zou de optimale verdeling van de schaarse opvangplekken in gevaar komen. En aan die opvangplekken is een groot gebrek.”

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×