Het tijdelijke asielzoekerscentrum tussen de Haagse Schouwweg en de Plesmanlaan. (Foto: Louis Smit)

Provincie: '20.000 extra asielplekken in Zuid-Holland onrealistisch'

Commissaris van de Koning Jaap Smit noemt het onrealistisch dat Zuid-Holland als dichtbevolkte provincie 20.000 extra opvangplekken voor asielzoekers moet creëren. Hij biedt wel de helft aan, dus 10.000 plekken. Dit schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, die deze dagen debatteert over een wetsvoorstel voor de spreiding van asielzoekers, inclusief de mogelijkheid om gemeenten te dwingen tot het opvangen van asielzoekers.

Wat die zogenoemde Spreidingswet eventueel betekent voor de Leidse regio, is nog niet duidelijk. De provincie is voorstander van die wet, omdat daardoor een beter kader ontstaat voor de opvang van vluchtelingen. Het is echter de verdeelsleutel voor de spreiding waar ze bezwaar tegen maakt. Volgens de provincie is het scheppen van 20.000 opvangplekken (een kwart van het landelijke aantal) in Zuid-Holland onuitvoerbaar, onder meer wegens andere huisvestingstaken en bouwambities.

In Zuid-Holland worden al 15.000 Oekraïners opgevangen die vluchtten voor de oorlog in hun land. Bij de huisvesting van statushouders, dus vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, presteert Zuid-Holland het beste van alle provincies, aldus Smit. Verder moet Zuid-Holland een kwart realiseren van de totale woningbouwopgave van 900.000 huizen. “Er is dus een grote druk op de ruimte in de provincie en de Randstad.”

Een woordvoerder van de provincie noemt de Leidse regio wat opvang betreft een voorbeeld voor andere regio’s. In juni maakte de burgemeester van Leiden bekend dat de stad op zoek gaat naar een locatie voor een permanent asielzoekerscentrum. Dat moet over een jaar of vier het tijdelijke azc vervangen dat eerder dit jaar aan de Haagse Schouwweg werd geopend. Er kwam kritiek van Partij Sleutelstad, die sprak van een onbegrensde opvang van asielzoekers.

Verantwoordelijkheid
De provincie Zuid-Holland zegt niet weg te lopen voor de verantwoordelijkheid voor de opvang van asielzoekers. Wijst zij op haar beurt ook de rijksoverheid op haar verantwoordelijkheid om grip te krijgen op de instroom van asielzoekers? De woordvoerder: “Vanzelfsprekend komen in de gesprekken met het Rijk alle facetten van het asielvraagstuk aan de orde.”

Een andere vraag is of Leiden, als de Spreidingswet in de voorgestelde vorm wordt aangenomen, er meer asielzoekers bij krijgt. Of wordt de Leidse regio als ‘voorbeeldregio’ juist ontzien omdat er al zoveel gebeurt. “Op de provinciale regietafel worden per regio afspraken gemaakt. De bedoeling van de Spreidingswet is juist een betere verdeling. De huidige landelijke verdeelsleutel is onrealistisch en onuitvoerbaar”, zo luidt het antwoord.

Staatssecretaris
De aangeboden 10.000 opvangplekken zullen volgens commissaris van de Koning Jaap Smit met veel moeite tot stand gebracht moeten worden. “Maar dat is wel een realistischere opgave dan de 20.000 die worden genoemd in het voorstel voor de Spreidingswet. Helaas heeft de staatssecretaris deze waarschuwing niet ter harte genomen”, aldus de brief.

Economie Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×