Het kantoor van Zorg en Zekerheid in Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Zorg en Zekerheid wil premie in 2024 zo laag mogelijk houden

Zorg en Zekerheid, marktleider voor zorgverzekeringen in de Leidse regio, maakt uiterlijk 12 november de zorgpremie voor 2024 bekend. Voor de bepaling daarvan kijkt de verzekeraar onder meer naar de zorgkosten van 2023. “Al jaren is onze premie lager dan de werkelijke kosten per verzekerde”, zegt woordvoerder Annemargreet Zijlman een dag nadat collega-verzekeraar DSW als eerste de nieuwe zorgpremie openbaarde. “Het tekort proberen we aan te vullen vanuit onze reserves.”

Bij DSW stijgt de premie voor de basisverzekering met 11,50 euro tot 149 euro per maand. Op Prinsjesdag werd door de overheid uitgegaan van een premieverhoging van ongeveer twaalf euro. Volgens Zijlman is de verhoging nodig omdat mensen steeds ouder worden en steeds vaker last hebben van chronische ziekten. “Hierdoor hebben meer mensen zorg nodig, die ook nog eens complexer wordt. Er komen echter niet meer mensen bij die die zorg kunnen leveren.”

Zijlman: “Omdat er ieder jaar nieuwe, innovatieve behandelmethoden en dure geneesmiddelen bijkomen, worden de zorgkosten steeds hoger. Verder zien we dat de zorg, of hulp die mensen nodig hebben, nog lang niet altijd op de juiste plek plaatsvindt. Dat drijft de zorgkosten ook fors op. Zorg hoeft namelijk niet altijd medisch te zijn. Verder stijgen de lonen van het zorgpersoneel.”

Zorg en Zekerheid merkt dat verzekerden vaker betalingsproblemen hebben, terwijl mensen met een lager inkomen gemiddeld ook meer zorg nodig hebben. De zorgverzekeraar biedt daarom een (goedkopere) gemeentepolis aan. Daarnaast wordt ingezet op meer preventieve maatregelen. Zo is er samenwerking met welzijnscoaches die bijvoorbeeld adviseren om meer en het liefst samen te bewegen. Ook is de zorgverzekeraar al jaren partner van de organisatie JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).

Reserves
Zorgverzekeraars zijn volgens Nederlandse en Europese regels verplicht om een bepaald eigen vermogen aan te houden. Met een deel van deze reserves belegt Zorg en Zekerheid. “Dat proberen we zo duurzaam mogelijk te doen. De opbrengsten van de beleggingen over 2023 gebruiken we om de premie van 2024 te verlagen.”

Zorgen
Zorg en Zekerheid maakt zich zorgen over de aangekondigde daling van de zorgtoeslag. Dat kan de financiële situatie verslechteren van verzekerden die al moeite hebben om rond te komen. Ook maakt de zorgverzekeraar zich zorgen over de toegankelijkheid van de zorg. “We onderstrepen daarom ook nu weer de noodzaak en urgentie van een zorgtransformatie. Hiervoor zijn afspraken gemaakt in het Integraal Zorgakkoord. Aan de uitvoering daarvan wordt hard gewerkt door zorgpartijen, gemeenten en zorgverzekeraars”, zegt Zijlman.

“Vooruitlopend hierop kunnen we nu al stellen dat de eerste resultaten hoopgevend zijn: steeds meer huisartsen hebben Meer Tijd Voor De Patiënt en er is meer samenwerking in de regio: tussen de zorgsoorten en met het sociaal domein. Ook is er in onze regio’s steeds meer zorg thuis mogelijk. De juiste zorg en hulp vinden zo steeds meer op de juiste plek plaats.”

Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×