(Foto: Chris de Waard)

Zorg en Zekerheid stuurt op duurzamere inkoop

Zorg en Zekerheid stuurt bij de inkoop van zorg nadrukkelijk op duurzaamheid. Resultaat daarvan is beperking van CO2-uitstoot en van de hoeveelheid ziekenhuisafval. Dat antwoordt de marktleider voor zorgverzekeringen in de Leidse regio op vragen van Omroep Sleutelstad. 

Met name noemt de verzekeraar een vijfjarenovereenkomst met Alrijne ziekenhuis: “Mensen hoeven voor bepaalde behandelingen niet meer naar het ziekenhuis, wat parkeergeld, afval en CO2-uitstoot bespaart. Diverse e-healthtoepassingen, zoals telemonitoring, beeldbellen, medicijndispensers en een pilot met slim incontinentiemateriaal zorgen voor minder afval en CO2-uitstoot, want minder kilometers.” Een ander voorbeeld is dat op de spoedpost van Alrijne voor eenvoudige botbreuken geen gips meer wordt aangebracht. Patiënten mogen met een brace thuis werken aan hun herstel, met behulp van een app.

Hartoperatie
De zorgsector zorgt voor zeven procent van de CO2-uitstoot en produceert vier procent van het afval in Nederland. Een hartoperatie levert gemiddeld 27 kilo afval op, zo berekende minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onlangs.
Zorg en Zekerheid investeert vooral ook in preventie, via de Stichting Zorg en Zekerheid en door zorginkoop. Preventie zorgt voor minder zorggebruik, dus minder afval en minder CO2“, zo beklemtoont de verzekeraar. 

“Het LUMC, het Spaarne Gasthuis en WIJdezorg zijn alle drie in het bezit van het zilveren Milieukeurmerk. Alrijne, een van de grootste zorgaanbieders in onze regio, is al jaren de trotse bezitter van de Gouden Milieuthermometer. Brons in onze regio zijn ’s Heeren Loo en Zorgpartners”, zegt Zorg en Zekerheid. “Andere zorgorganisaties waar Zorg en Zekerheid mee samenwerkt, doen weliswaar nog niet mee aan de Milieuthermometer maar zetten ook mooie stappen op het vlak van duurzaamheid. Zo stoot Marente inmiddels fors minder CO2 uit, schijnt op alle locaties LED-verlichting en zijn er warmtepompen geïnstalleerd.”

Thuis
Zorg en Zekerheid zegt al jaren multidisciplinaire zorg te stimuleren. Daardoor hoeft de huisarts niet meer elke patiënt in de spreekkamer te behandelen. In diverse gemeenten worden  huisartsenpraktijken gesteund, zodat mensen thuis hun gezondheid in de gaten kunnen houden, met bijvoorbeeld een bloeddrukmeter en een app. Ze hoeven dan dus niet meer naar de huisarts of het ziekenhuis, met als resultaat minder CO2-uitstoot, zo heet het. Ook zet Zorg en Zekerheid in op het voorkomen van de vernietiging van ongebruikte medicijnen.

Zorg en Zekerheid is met zijn pand in Leiden in het bezit van energielabel A, dankzij zonnepanelen en een warmte/koudepomp, duurzaam energiebeleid, minder printen, een groen bedrijfsrestaurant inclusief biotuin en duurzame afvalscheiding. Ook op het gebied van vervoer zijn in 2022 verdere vorderingen gemaakt, met een vergoeding van een fiets voor medewerkers en aanpassing van het leasebeleid. “Ten slotte zijn onze beleggingen sinds 2021 voor 100 procent afkomstig uit duurzame fondsen. Op alle duurzame vlakken blijven we ook in 2023 stappen zetten”, aldus de zorgverzekeraar.

Duurzaamheid Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×