Tom Buijtendorp in de Hermitage. (Video: Roeland van Wely)

Caesar Route: volg de Romeinse keizer op pad in Leiden

Met dagtochten door de natuur en een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden, neemt Leidenaar Tom Buijtendorp je mee naar de wereld van Julius Caesar. In zijn reisgids De Caesar Route volg je de Romein tijdens zijn roof- en ontdekkingstocht ruim tweeduizend jaar geleden door de Lage Landen. Naast roem en glorie zocht Caesar hier vooral veel goud om zijn schulden mee af te lossen.

Op de eerste verdieping van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staan een aantal marmeren portretkoppen uit de Romeinse tijd. Het is een mooie plek om De Caesar Route te beginnen, want een aantal van die koppen stellen Julius Caesar voor. Zo is hij hier heel realistisch te zien als oudere man, kaal met een lange hals en rimpels. Buijtendorp citeert hier in zijn boek de Romeinse historicus Suetonius: “Hij – Caesar- leed verschrikkelijk onder een ontsierende kaalheid, waarover hij maar al te vaak grapjes van zijn vijanden moest aanhoren.”

Niets zo veranderlijk als smaak. Realisme was uit de mode bij de opvolger van Caesar, keizer Augustus, waardoor beelden van Caesar vanaf die tijd een vol kapsel kregen. Dankzij onderzoek door Buijtendorp kon Maja d’Hollosy echter een realistische gezichtsreconstructie maken van een vrije kale Caesar. Deze is op de expositie over Julius Caesar in het H’ART Museum Amsterdam nu te zien naast de marmeren beelden van Caesar uit de Oudheid met en zonder haar.

Artikel loopt door onder foto
Over Julius Caesar wordt verschillend gedacht. (Foto: Tom Buijtendorp)

Slachting
Caesar zelf is nooit in Leiden geweest, maar waarschijnlijk wel in de omgeving van Kessel bij Den Bosch. Met een complete leger van acht legioenen moordde hij daar naar eigen zeggen een gehele stam bestaande uit 430.000 mannen, vrouwen en kinderen uit. Teruggevonden skeletten vormen een belangrijke aanwijzing dat de slachting daadwerkelijk in dit gebied heeft plaats gevonden. Aan de hand van kaarten en beschrijvingen in de reisgids van Buijtendorp kan je op de plek gaan kijken.

Aansluitend kan je een bezoek brengen aan het Limburgs Museum in Venlo waar muntschatten uit de tijd van Caesar worden bewaard. Vroeger werden waardevolle spullen begraven in perioden van crisis. De eigenaren van deze Keltische muntschatten zijn echter nooit meer in de gelegenheid geweest om hun kostbaarheden later op te graven.

Expositie
De Caesar Route is speciaal geschreven ter gelegenheid van de expositie over Julius Caesar in het H’ART Museum Amsterdam, het voormalige Hermitage. Natuurlijk wordt in deze expositie aandacht geschonken aan Cleopatra, de moord op Caesar op de Idus van maart in 44 voor Christus en de veroveringstocht van GalliĆ« inclusief Nederland. Maar het is vooral het vlot geschreven boek van Buijtendorp dat Caesar verbindt met onze regio. Zo komt Caesar als historisch figuur toch een stukje dichterbij.

Het boek De Caesar Route, Gids voor Caesar in de Lage Landen, is op dit ogenblik een van de best verkopende boeken van uitgeverij WBOOKS. De expositie over Julius Caesar in het H’ART Museum Amsterdam inclusief een aantal geleende beelden uit het Rijksmuseum van Oudheden is in Amsterdam te zien tot 1 april 2024.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×