(Foto: Chris de Waard)

Lenferink wordt waarnemend commissaris van de Koning in Gelderland

Henri Lenferink wordt voorgedragen om de taken van de commissaris van de Koning in Gelderland voorlopig waar te nemen. Naar verwachting kan Lenferink op maandag 2 oktober 2023 al aan de slag. Dat heeft de provincie Gelderland woensdagavond laten weten na een gesprek achter gesloten deuren van demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken met de Gelderse Provinciale Staten.

Aanleiding voor het aanstellen van een waarnemer is het besluit van John Berends om zijn taken als commissaris van de Koning voorlopig neer te leggen. Berends wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en maakt ruimte voor een onafhankelijk onderzoek. Lenferink neemt het hele takenpakket waar. Hij wordt voorzitter van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. En hij is als Rijksheer (onder andere) verantwoordelijk voor het goede verloop van burgemeestersbenoemingen.

Het onderzoek naar Berends is naar verwachting halverwege februari afgerond. Dan moet blijken of de 67-jarige CDA’er kan terugkeren als commissaris van de Koning op het provinciehuis in Arnhem. Minister Hugo de Jonge meldt de kandidatuur van Henri Lenferink komende vrijdag in de ministerraad. Diezelfde dag doet hij de voordracht voor de officiële benoeming aan Zijne Majesteit de Koning. Dit betekent dat Lenferink maandag 2 oktober 2023 wordt beëdigd en kan starten als waarnemend commissaris. Daarna volgt snel een nadere kennismaking met het college, de politieke fracties, de ambtelijke organisatie en alle Gelderse burgemeesters.

Leiden Maatschappij Politiek CdK Lenferink Commissaris van de Koning Lenferink

Meer in dossier CdK Lenferink

Meer in dossier CdK Lenferink


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×