De acceptatie van lhbtiq+-ers in Leiden is de laatste jaren verbeterd, maar niet iedereen voelt zich veilig. Dit blijkt uit onderzoek dat de gemeente Leiden heeft laten uitvoeren. Wethouder Yvonne van Delft vindt dat actie nodig blijft en kondigt een actieplan aan. “Wij willen discriminatie verminderen en meer bewustwording creëren.”
Uit het onderzoek blijkt dat voornamelijk genderdiverse- en transgenderpersonen te maken hebben met discriminatie. Veel lhbtiq+-ers passen hun gedrag onbewust aan en jongeren vinden het soms lastig om uit de kast te komen. Ook ouderen in Leiden gaan regelmatig terug in de kast, wanneer ze in een verzorgingstehuis komen te wonen.
Het gaat om een kwalitatief onderzoek met relatief weinig geïnterviewden, namelijk 65. Van Delft: “Hierdoor hebben we dieptegesprekken kunnen houden met vertegenwoordigers van alle doelgroepen van de letters lhbtiq+. Zij hebben dus ook concrete voorbeelden kunnen geven van hun ervaringen. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld de stadsenquête, waar ook ingegaan wordt op acceptatie, maar veel minder diepgaand.”
Wethouder Yvonne van Delft in gesprek met Chris de Waard over het onderzoek naar acceptatie en veiligheid onder lhbtiq+-ers
Regenboogakkoord
Voor het actieplan gaat de gemeente in gesprek met de gemeenschap, bedrijven, scholen en andere organisaties. “Dit rapport vormt een aanleiding om aan de slag te gaan. Er zijn stappen gezet, maar er moet ook nog veel gebeuren”, zegt Van Delft. Verder zal de wethouder vrijdag het Regenboogakkoord ondertekenen. Dit is een intentieverklaring die gemeenten en politieke partijen kunnen ondertekenen en waarin ze uitspreken de emancipatie van lhbtiq+-ers te ondersteunen.
Hoewel het actieplan nog moet volgen, ziet de wethouder alvast veel in zogenaamde Straight Alliances. Dit zijn mensen die zelf niet tot de lhbtiq+-gemeenschap behoren, maar zich wel betrokken voelen. “Deze kunnen helpen bij de acceptatie.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907