Theo Stadt en Monique Blom. (Foto: Politie).

Politie klaar voor Leidens Ontzet: 'maar tegen iedere wildplasser optreden gaat niet'

Na een maandenlange voorbereiding is de politie klaar om het grootste evenement in de Sleutelstad in goede banen te leiden. Elk jaar wordt na afloop van Leidens Ontzet de inzet van de politie geëvalueerd. Het is volgens teamchef Monique Blom geen kwestie van het oude draaiboek kopiëren. “Wat ging er goed, wat moeten we aanpassen en, heel belangrijk, welke ontwikkelingen in de maatschappij kunnen mogelijk relevant zijn voor onze voorbereiding?”, licht Blom toe.

Bij de voorbereiding voor de inzet van politie is de gemeente een van de belangrijkste partners. Dit jaar is bijzonder omdat de voorbereiding samen met voormalig burgemeester Henri Lenferink is uitgewerkt en de uitvoering is in handen van burgemeester Peter van der Velden. Samen met de gemeente overlegt de politie de risicofactoren die de openbare orde kunnen verstoren. “Stel bijvoorbeeld dat we informatie hebben dat een bepaald figuur de openbare orde zou willen komen verstoren, dan hebben we overleg met de burgemeester om te kijken of er wellicht op voorhand stappen mogelijk zijn om dit te voorkomen”, licht Blom toe.

Naast de gemeente is de politie in de afgelopen maanden ook in overleg geweest met alle relevante organisaties zoals de brandweer, de GHOR en natuurlijk met de 3 October Vereeniging. Maar ook in de eigen organisatie is voor elk groot evenement overleg nodig omdat er rekening gehouden moet worden met roosters.

Volksfeest
“Leidens Ontzet is ieder jaar een feestje, en dat is voor het grootste deel te danken aan de Leidenaren zelf”, zegt Blom. “Die kijken er ieder jaar zo naar uit. Het is echt hun feest en dat willen ze ook graag zo houden.” Teamchef Blom komt oorspronkelijk niet uit Leiden en heeft de afgelopen jaren soms met verbazing gekeken naar alle tradities die horen bij Leidens Ontzet.

Theo Stadt is Leidenaar en adviseert bij politie Leiden-Bollenstreek de leiding op het gebied van evenementen en demonstraties. Bij Stadt ging vroeger elke rijksdaalder die zijn moeder in haar portemonnee had in het potje voor 3 oktober. “Ik ben opgegroeid met de traditionele hutspot, haring en wittebrood thuis”, zegt Stadt. En Stadt kan zich niet voorstellen dat hij tijdens Leidens Ontzet niet aan het werk is. “Een keer kon ik tijdens 3 oktober vanwege een blessure niet werken. Maar toen ben ik toch heel eventjes de stad in geweest om de sfeer te proeven. Ik moest gewoon even het gevoel opsnuiven.”

Wildplassen
De komende editie van Leidens Ontzet wordt met vertrouwen tegemoet gezien. “Als politie zijn we erbij om op te treden bij eventuele grootschalige incidenten of ordeverstoringen. Maar tijdens Leidens Ontzet kijken we ook wel door een iets andere bril”, zegt Blom. Neem bijvoorbeeld wildplassen. Dat gebeurt bij Leidens Ontzet veel, ook al zet de gemeente plaskruizen neer voor de hoge nood. Tegen iedere wildplasser optreden, gaat niet. Maar zien we bijvoorbeeld dat iemand ergens bij mensen tegen een voordeur staat te plassen, dan is dat niet iets wat we door de vingers willen zien.”

Hutspot
Het is na maanden hard werken weer gelukt om de draaiboeken klaar te krijgen. “We krijgen ondersteuning vanuit de hele eenheid. En uiteraard krijgen de collega’s ook hutspot met klapstuk. Dat hoort erbij, dus die traditie houden we er bij de politie ook in”, besluit Stadt

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×