Burgemeester Van der Velden blaast de Zuiderzeeballande op de trompet. (Livestream: Chris de Waard)

Leidens Ontzet - Koraalzang

Een tijdelijke burgemeester op een tijdelijke plek. Dat bleek vanmorgen prima samen te gaan op het Garenmarktplein waar de Koraalzang voor een keertje werd gehouden. In het Van der Werfpark staan nog steeds de hekken rond het ingezaaide gras en de gemeente wilde niet het risico lopen dat het werd vertrapt voordat het sterk genoeg is.

“Het lijkt hier op het plein wel alsof het nóg drukker is dan normaal”, riep koraaldirigent Wim de Ru enthousiast uit. “En de akoestiek is ook goed hier.” Na het zingen van de koraalliederen, dat ging prima, want er was vorige week flink geoefend in de Hooglandse Kerk, sprak Joost Bleijie zijn ‘Den Tonkelaarrede uit’. Genoemd naar de in 2006 overleden Alexander den Tonkelaar die jaarlijks de koraalzangers toesprak.

Den Tonkelaar deed dat in totaal twintig jaar, voor het laatst in 2002, op on(na)volgbare wijze. Die laatste jaren was hij namelijk steeds minder goed te verstaan, maar zijn toespraak hoorde bij de koraal, als haring bij wittebrood. Historisch feitje: die laatste speech hield Van Tonkelaar tijdens het bewind van de vorige waarnemend burgemeester van Leiden, Wolter Lemstra.

Na Bleijie sprak burgemeester Van der Velden de koraalzangers toe. Hij deed meteen een bekentenis. “Ik heb een tweede huis in Spanje en heb dus geen smetteloos blazoen.” Hij maakte het meer dan goed door met de muzikanten van Concordia en Werkmans Wilskracht een liedje mee te spelen op de trompet.

Hieronder de livestream van de Koraalzang. 

https://www.facebook.com/sleutelstad/videos/1342852449653885

Cultuur Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×