Vrijwilligers van het repaircafé. (Foto: Incluzio)

Repaircafé Leiderdorp maakt herstart

Na enige jaren van afwezigheid heeft Leiderdorp weer een repaircafé. Vrijdagmiddag was de eerste editie van de herstart in het Milieu Educatief Centrum bij winkelcentrum Santhorst. Het is de bedoeling dat voortaan elke eerste vrijdag van de maand mensen langs kunnen komen met hun kapotte producten.

Iedereen heeft zo zijn eigen specialisatie bij het café. Zo houden de vrijwilligers zich bezig met onder meer fietsen, elektra en klokken, maar erg nauw komt het niet: een roeimachine bleek een mooie taak voor de fietsenspecialist, want ‘die lijken toch wel op elkaar’.

Maddy van Holland was betrokken bij de herstart. “Ik vond het jammer dat er sinds corona geen repaircafé meer was in de gemeente. Uiteindelijk kwam ik toen bij Incluzio terecht die er ook al mee bezig bleek.” Het repaircafé moet duurzaamheid stimuleren én mensen bewust maken. “Het lijkt wel of mensen het tegenwoordig verleerd zijn om dingen te repareren. Superjammer natuurlijk”, zegt Van Holland. Ook heeft het café een sociale functie.

Duurzaamheid is een belangrijk aspect, maar voor de vrijwilligers speelt ook een andere motivatie. “Het repareren van mechanische klokken is mijn hobby. En dit is natuurlijk een fantastische gelegenheid om ontzettend veel verschillende klokken te zien”, vertelt een van de vrijwilligers. Het lukt de mensen van het repaircafé niet altijd om de meegebrachte goederen te repareren. Maar dan volgt vaak een advies om een bepaald onderdeel te bestellen. Zelden komt het voor dat iets niet meer te maken is.

De volgende editie van het repaircafé is op 3 november. Naast kapotte producten mag dan ook overbodig gereedschap meegenomen worden ter donatie. Het repaircafé doet het namelijk zonder subsidie of andere financiering. Een donatie na een reparatie is dan ook van harte welkom.

Duurzaamheid Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×