Maandagmiddag hield de brandweer een oefening in een studentenhuis aan de Nieuwsteeg. (Foto: Robbert van Cleef)

Brandweer: 'Ernstige zorgen over brandveiligheid studentenhuizen'

De brandweer Hollands Midden heeft grote zorgen over de brandveiligheid van een aanzienlijk deel van de studentenhuizen in Leiden. Dat bleek maandag tijdens een brandveiligheidsoefening in een Leids studentenhuis.

“Doordat de kamernood momenteel erg hoog is, zijn er particuliere huiseigenaren die het niet zo nauw nemen met de brandveiligheid. Soms worden studenten zelfs geïntimideerd als ze er iets van zeggen”, weet Teun Sollie, de studentenambassadeur van de brandweer Hollands Midden.

Veel studentenhuizen vallen onder studentenwoningcorporatie DUWO, die veel aandacht heeft voor brandveiligheid. “Maar bij een flink aantal panden is dat minder goed geregeld”, weet Sollie. “Daar ontbreken soms de rookmelders of er is nog meer aan de hand zoals bijvoorbeeld schimmelproblemen in de badkamer. Ik maak me daar wel echt ernstig zorgen over want ik schat dat het om 20 tot 25 procent van de studentenhuizen gaat waar de brandveiligheid echt niet in orde is.”

Het is een nachtmerriescenario voor de brandweer: een grote brand in een studentenhuis. De kans dat de brand snel om zich heen grijpt is groot, net als de kans op slachtoffers. En juist daarom willen de brandweer, studentenwoningcorporatie DUWO en de gemeente Leiden zoveel mogelijk aan brandpreventie doen. Maandag gebeurde dat in een studentenhuis aan de Nieuwsteeg in Leiden, waar de brandweer alles uit de kast trok voor een oefening.

Doodeng
Om de oefening zo echt mogelijk te laten lijken zette de brandweer het hele pand in de rook. Niet veel later stond zo’n beetje de hele Nieuwsteeg vol met brandweervoertuigen, inclusief een ladderwagen. Die bleek nodig, want op de zolder konden een paar studenten geen kant op door het vuur. “Het lijkt me doodeng als dit echt zou zijn”, zegt een studente die op de bovenste verdieping van het monumentale pand woont. “Het duurde best lang voordat ze er waren en ik denk dat de paniek dan toch wel toeslaat.”

Een paar jaar geleden kwam dit nachtmerriescenario uit bij een studentenhuis aan de Oude Singel. Daar vielen gelukkig geen slachtoffers, maar de brandweer maakt zich nog steeds zorgen over de brandveiligheid in studentenhuizen. Sinds kort heeft de brandweer Hollands Midden daarom een speciale studentadviseur aangesteld. Teun Sollie komt in die functie regelmatig bij studentenhuizen over de vloer en weet dus wat de risicofactoren zijn voor brand in een studentenhuis.

Risico’s
“Denk aan het gebruik van stekkerblokken, het opladen van mobiele telefoons en het vergeten van de frituurpan die nog aanstond”, somt Sollie op. “Zeker eerstejaars zijn niet met brandveiligheid bezig, want die zijn vooral bezig om hun nieuwe leven te ontdekken.” Daarom vinden DUWO, brandweer en gemeente het nodig om soms ook dit soort oefeningen te houden.

“We hebben wel rookmelders in huis, maar eigenlijk ben ik er niet bewust van dat er iets zou kunnen gebeuren”, zegt een student die zojuist uit het huis is gehaald door de brandweer. “Dus deze oefening was eigenlijk heel nuttig.” Zijn huisgenoot vult aan: “Vorige week hebben we een gaslek gehad in ons huis omdat een slang niet goed aangesloten was. Toen kwam de brandweer ook langs. Sindsdien ben ik er eigenlijk veel meer mee bezig.”

Vertrouwen
De brandweer probeert mede door het aanstellen van de studentadviseur toch achter de voordeur te komen bij studentenhuizen waar de huisbaas niet wil meewerken aan brandveiligheid. “Door het vertrouwen te winnen bij studenten en het zo laagdrempelig mogelijk te maken hoop ik dat ze toch bij mij komen om dat te melden”, zegt Sollie. “Ik kan dan zonder hun naam te noemen toch bij de huisbaas aandringen op een brandveiligheidscontrole.” De gemeente Leiden adviseert in zo’n geval om ook contact op te nemen met het Huurteam Leiden.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×