Cezary (links) en Patryk: "In Polen zijn de prijzen even hoog als hier maar de lonen liggen veel lager." (Foto's: Louis Smit)

Poolse verkiezingen houden ook 'Leidse Polen' bezig

In Polen zijn op 15 oktober parlementsverkiezingen waarvan de uitkomst met spanning tegemoet wordt gezien door de Europese Unie. Ze houden ook Polen in Leiden bezig. Bij Poolse stembureaus in Den Haag en Amsterdam kunnen zij hun stem uitbrengen.

Poolse arbeidsmigranten zijn zichtbaar in Leiden. Hun auto’s horen inmiddels bij het straatbeeld en hun taal wordt veel gehoord. Op de Korte Mare raken we aan de praat met Patryk en Cezary. Beiden werken in de bouw. Hoe denken zij over de situatie in Polen en welke partij gunnen zij hun stem?

Patryk wil dat de zittende regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) aan de macht blijft. Die is dat al sinds 2015. “Ik wil dat het beleid wordt gecontinueerd en dat er stabiliteit blijft.” Cezary reageert fel: “PiS heeft Polen in de miljardenschulden gestort.” Hij is daarom voorstander van het liberale Burgerplatform (PO) van Donald Tusk, de voormalige voorzitter van de Europese Raad.

Hoogspanning
Volgens de website van het Montesquieu Instituut in Den Haag, kenniscentrum voor parlementaire democratie, heerst er hoogspanning rond de verkiezingen in Polen. “Sinds PiS in 2015 aan de macht is gekomen, is de Poolse democratische rechtsstaat steeds verder afgebrokkeld met onder andere de omstreden mediawet, de tuchtregeling voor rechters en de anti-abortuswet. De relatie met de EU staat op losse schroeven”, schrijft redacteur Sophie Semenowicz.  

Gaan Cezary en Patryk nog ooit terug naar Polen? Cezary is daar duidelijk over: “Ik woon dertien jaar in Leiden en wil hier blijven.” Zijn motief om in Nederland te werken is geld. “De prijzen in Polen zijn even hoog als hier, maar de lonen liggen daar veel lager.” Patryk weet het nog niet of hij terug wil naar Polen en spreekt van ‘horizonten’ die ook elders kunnen liggen.

Tweeduizend
In de categorie inwoners van Leiden met een buitenlandse nationaliteit vormen Polen, na de Italianen en de Duitsers, met 1.175 personen een derde, substantiële groep. Dat cijfer staat in de monitor internationalisering 2023 van de gemeente Leiden. Volgens Cezary zijn het er echter minstens tweeduizend.

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×