Maandagmiddag kregen de winnaars van de publieksprijs alvast een inkijkje in het voorlopige eindresultaat. Hier een sterk ingezoomd detail van het kunstwerk dat in werkelijkheid 64 meter lang wordt. (Foto's: Chris de Waard)

Ontwerp tunneltekening station gepresenteerd aan inzenders

Wie later dit jaar door het fiets- en voetgangersdeel van de linker tunnelbuis van de Rijnsburgertunnel bij station Leiden Centraal komt, kan maar beter geen haast hebben. Langs de wand wordt volgende maand, als het weer het toelaat, een 64 meter lang muurkunstwerk aangebracht. En daarop is veel te zien. Heel veel.

Maandagmiddag werd het voorlopig ontwerp gepresenteerd aan de winnaars van de publiekswedstrijd. Iedereen kon namelijk een inzending doen voor een onderdeel van het kunstwerk.  Die inzendingen moesten aan één belangrijke voorwaarde voldoen. Ze moesten passen in het thema ‘de verbinding tussen kennis en cultuur, tussen het LBSP en de binnenstad’. Het leverde een bonte verzameling op van tekeningen, gedichten en foto’s.

Van al die ingestuurde producties, het zijn er tientallen, maakt het Leidse bureau ARTvertisements van Barbara van Druten en Niki Koutouras één groot ontwerp dat op betonfolie wordt afgedrukt. Dat wordt vervolgens op de tunnelwand aangebracht. Eind oktober moet het definitieve ontwerp klaar zijn. Dat wordt dan gepresenteerd aan de stadspartners van de gemeente uit het Leiden Bio Science Park en de binnenstad.

Als het weer zacht genoeg blijft, dat is een voorwaarde om het folie te kunnen aanbrengen, kan het kunstwerk nog dit jaar worden onthuld. Het gaat om een tijdelijk werk. De komende tien jaar gaat het stationsgebied grondig op de schop en ook de tunnels worden daarin meegenomen. Tegen die tijd zal het dus vrijwel zeker verloren gaan. “Maar het kan wel dienen als inspiratie voor een definitief werk in het stationsgebied als alle werkzaamheden achter de rug zijn”, vertellen Van Druten en Koutouras.

Cultuur Leiden Kunstwerk Rijnsburgertunnel


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×