Staatssecretaris Uslu in een van de schepen. (Foto's: Jeanet Wesselingh)

Staatssecretaris Uslu bezoekt het mobiele erfgoed van Leiden

Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media bracht woensdag een bezoek aan Leiden. Zij werd uitgenodigd door de Federatie Historische Automobiel en Motorfietsclubs (FEHAC) en het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het Smalspoormusem Leiden Katwijk en de historische schepen aan het Kort Galgewater stonden op het programma.

Op het historische woonschip van Ron Zandvliet sprak de staatssecretaris met bewoners en belangenbehartigers van mobiel erfgoed in Leiden. Auto’s, bussen, treinen en schepen hebben te maken met vergaande wet- en regelgeving en bijbehorende kosten. Deze zijn moeilijk te dragen voor eigenaren. Bewoner Ron Zandvliet berekende dat het omzetten van een ouderwetse diesel ‘plop’ motor naar een elektrische motor zomaar 70.000 euro kost. Maar zonder deze aanpassing, mag het schip steden als Amsterdam niet meer in. Het schip loopt gevaar liggend erfgoed te worden.


Verslaggever Jeanet Wesselingh in gesprek met staatssecretaris Uslu tijdens haar bezoek aan Leiden.

Regelgeving
Bert Pronk, vicevoorzitter van FEHAC, wil de staatssecretaris  bewustmaken van het belang van dit soort erfgoed. Historische voer- en vaartuigen maken nu eenmaal meer herrie en de uitstoot kan als hinderlijk worden ervaren. Regelgeving op dit gebied bemoeilijkt het behoud ervan. “Duurzaamheid is ook voor ons een belangrijk onderwerp. Als we kijken naar de regels van duurzaamheid: refuse, reuse, repair, die zijn veel belangrijker dan ombouwen. Wij gebruiken veel liever de oude machines , maar zorgen wel dat ze minder impact hebben op de omgeving, zoals het gebruik van nieuwe brandstoffen.”

Instandhoudingsregeling
Marielle Hendriks, directeur van  Erfgoedhuis Zuid Holland, voegt toe dat het behoud van dit erfgoed niet alleen aan de enthousiaste vrijwilligers en eigenaren kan worden overgelaten. De stijgende kosten, moeilijk verkrijgbaar materialen en het gebrek aan vaklieden die op een ambachtelijke manier kunnen werken, maakt het erfgoed kwetsbaar. Ze pleit voor een instandhoudingsregeling, die een steuntje in de rug kunnen geven.

Toeristen
Erfgoedhuis Zuid-Holland maakt van de gelegenheid gebruik om de resultaten van het onderzoek van Victoria Verkerk aan de staatssecretaris aan te bieden. Zij onderzocht hoe toerisme beter verspreid kan worden over Zuid-Holland. Zodat toeristen niet alleen de Kinderdijk of Keukenhof bezoeken, maar ook andere hoeken van de provincie, zoals bijvoorbeeld de historische haven van Leiden.

Uslu zegt erg genoten te hebben van de vreugde en passie over dit onderwerp. Het bezoek is huiswerk voor de nieuwe beleidslijn die wordt ontwikkeld waar mobiel erfgoed zeker een plaats moet krijgen. Bewoner Ron Zandvliet heeft goede hoop: “De staatssecretaris was heel stellig dat ze dit mee gaat nemen in haar onderzoek.”

Leiden Maatschappij Historisch erfgoed

Meer in dossier Historisch erfgoed

Meer in dossier Historisch erfgoed


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×