Looi van Kessel van de Universiteit Leiden. (Foto: Roeland Van Wely)

Bending 'Gender': lezingen over genderdiversiteit in het licht van de wetenschap

Wat zegt de wetenschap over gender en sekse? In een nieuwe lezingenreeks met als titel Bending ‘Gender’ vertellen experts voor een breed publiek vanuit hun eigen wetenschappelijke discipline over genderdiversiteit. De wetenschappers willen misinformatie over gender en sekse vervangen door wetenschappelijke inzichten. Aan bod komen ethische dilemma’s in transgenderzorg en historische en culturele perspectieven op gender.

“Wat is het om man te zijn? Wat is het om vrouw te zijn?” Looi van Kessel van de Universiteit Leiden legt uit wat hij en zijn collega’s willen bereiken door deze vragen voor een breed publiek te beantwoorden. “Er zijn veel zorgen om jongeren die in transitie willen. Er zijn veel angsten in de samenleving over dragqueens en hoe dat de genderbeleving van kinderen beïnvloedt. Wij vinden het belangrijk dat die angsten weggenomen worden.”

Verslaggever Roeland van Wely in gesprek met Looi van Kessel over Bending ‘Gender’.

Lezingen
De experts komen uit verschillende vakgebieden. De reeks lezingen trapt komende dinsdag af met filosoof Annemie Halsema. Zij gaat in op de betekenis van de concepten man, vrouw, sekse, gender en geslacht. Daarna volgt op dinsdag 31 oktober een lezing van historicus Geertje Mak. Zij vertelt hoe binnen de geneeskunde en psychologie begrippen als gender en sekse in de loop van de tijd telkens een nieuwe betekenis kregen.

Lieke Vrouenraets vertelt vervolgens over ethische uitdagingen in de zorg voor kinderen en jongeren met onvrede over hun sekse. Twee weken later vertelt Maaike Meijer over hoe literaire- en filmteksten bijdragen aan onze ideeën over mannelijkheid. Dinsdag 12 december houdt Annelies Kleinherenbrink de lezing ‘Gendertrammelant in de geneeskunde?’. Ze betoogt dat onderzoeken vroeger altijd op mannelijke patiënten werden gedaan, maar ook dat de tweedeling van man en vrouw te beperkt is.

Als laatste vertelt Van Kessel over hoe denkbeelden over kleding zijn veranderd in de loop van de geschiedenis. “En waarom juist kleding zo’n heftige reactie oproept als het gaat over gendertransgressie. Waarom kijken we allemaal vreemd op als we op straat een man in een rok zien lopen?” Hij gaat daarbij dieper in op dragqueens en dragkings, mensen die hun beroep hebben gemaakt van spelen met kleding en genderexpressie.

Afsluiting
De lezingenreeks wordt afgesloten met theatervoorstelling: Narrow Spaces. In het toneelstuk staat de liefde tussen mannen centraal. De lezingen vinden om de twee weken plaats op dinsdagavond van 19.30 tot 21.00 uur in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden, Cleveringaplaats 1 Leiden. Theatervoorstelling Narrow Spaces vindt donderdag 8 februari plaats in Theater Ins Blau om 20.30 uur. De lezingen zijn gratis. Een kaartje voor het toneelstuk kost 18,50 euro.

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×