Op Texel is een ent geplant van de Tulpenboom van Herman Boerhaave. (Foto: Dorpsmarketing Oegstgeest)

Wolkersmaand op stoom met fair en filmvertoning 'Terug naar Oegstgeest'

Ook dit jaar staat Oegstgeest de hele maand oktober in het teken van Jan Wolkers. Het dorp waar hij op 19 oktober 1925 werd geboren. De schrijver, beeldhouwer en schilder gaf zijn geboortedorp natuurlijk landelijke bekendheid met zijn boek ‘Terug naar Oegstgeest’ en de verfilming daarvan, door Theo van Gogh, is komende donderdagavond een van de activiteiten die dit jaar worden georganiseerd door Dorpsmarketing Oegstgeest.

Woensdag 18 oktober is er een speciale Wolkerswandeling onder begeleiding van een gids. Er wordt gewandeld langs verschillende plaatsen in het dorp die nauw met Wolkers verbonden zijn. Onder andere zijn geboortehuis in de Deutzstraat en zijn lagere school worden daarbij aangedaan. “Die wandeling werd dit najaar ook gepromoot via de ANWB en dus komen er morgen mensen uit heel Nederland meewandelen”, vertelt dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt. “Hij is dan ook overvol en daarom gaan we in de kerstvakantie op herhaling.”

Dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt vertelt over alle activiteiten tijdens de Wolkersmaand in Oegstgeest.

Strooien hoed
De speelfilm ‘Terug naar Oegstgeest’ is geïnspireerd op de gelijknamige roman en de verhalen Serpentina’s Petticoat en Dominee met de strooien hoed van Jan Wolkers. Drie Wolkers-verhalen in één maken dit de perfecte film om te vertonen tijdens de Wolkersmaand. De inloop is donderdagavond om 19.00 uur in het Dorpscentrum Oegstgeest en de filmvertoning wordt gerealiseerd in samenwerking met de Stichting Vrienden van het Dorpscentrum Oegstgeest en een bijdrage van het Cultuurfonds Oegstgeest. “Er zijn nog twintig kaartjes”, checkt Van der Jagt even. “Dus wie nog wil komen, kan nog snel een kaartje kopen via TerugnaarOegstgeest.com.

Herfstfair
In Kasteel Oud Poelgeest wordt op zondag 22 oktober een herfstfair gehouden. Daar worden verschillende producten aangeboden die in het teken staan van het najaar, met de nadruk op lokale, zelfgemaakte en natuurlijke producten. Ook zijn er aquarellen te koop van kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het werk van Wolkers.

Turks Fruit
Doorlopende acties tijdens de Wolkersmaand zijn verder de verkoop van ‘Wolkersbrood’ door bakkerij Hugo de Groot. “Natuurlijk gevuld met Turks Fruit”, lacht Van der Jagt. “Dat is natuurlijk een knipoog naar de gelijknamige roman van Jan Wolkers die in 1973 verfilmd werd en met ruim 3,3 miljoen bezoekers nog steeds de succesvolste Nederlandse bioscoopfilm aller tijden is.”

Bij Kasteel Oud Poelgeest is een speciaal Wolkersmenu verkrijgbaar met als voorgerecht een gravad lax en als hoofdgerecht een sukade steak met een saus van Texelse Skuumkoppe. Het dessert bestaat uit een bijzondere versie van het Tillenbeest waar Jan Wolkers zijn eerste proza over schreef. In de bibliotheek aan de Lange Voort worden de boeken van Jan Wolkers nog de hele maand oktober gepresenteerd op een speciaal daarvoor ingerichte tafel.

Bij het gemeentehuis Oegstgeest staat het glaskunstwerk ‘Vrouwen in Verzet’ van Jan Wolkers. Afgelopen voorjaar is daar een informatiebord geplaatst met daarop een QR-code met meer uitleg. Tegenover zijn geboortehuis aan de Deutzstraat 7 is het muurgedicht ‘De Herinnering’ te zien. Van dit gedicht is bij aankoop ook een speciale boekenlegger verkrijgbaar bij de Rijnlandse Boekhandel.

Texel
Eén activiteit heeft al plaatsgevonden en was niet in Oegstgeest, maar op Texel. Daar werd afgelopen vrijdag een ent geplant van de Tulpenboom van Herman Boerhaave. Die had een speciale betekenis voor Wolkers. De boom heeft een plek gekregen naast het gemeentehuis en van het moment werd een klein feestje gemaakt met Wolkers weduwe Karina, burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest, dorpsmarketeer Marjolijn van der Jagt en de Texelse wethouder Remko van de Belt. Ook de Hortus Botanicus Leiden was vertegenwoordigd. Die heeft van de tulpenboom op landgoed Oud Poelgeest, enten laten maken. Jan Wolkers woonde op het eiland en overleed daar in 2007.

Cultuur Oegstgeest


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×