Komende wintermaanden gaat Roomburg in de Vijf Meihal spelen. (Foto: Chris de Waard).

Vijf Meihal blijft langer open, maar alleen voor Roomburg hockey

Roomburg hockey mag van de gemeente Leiden het komende zaalsportseizoen gebruik maken van de Vijf Meihal. Dat schrijft sportwethouder Spijker aan de raad. Ze geeft hiermee gehoor aan een oproep van de gemeenteraad om de hal langer open te houden, ondanks de ingebruikname van het nieuwe Sportcomplex 1574. Ook met de nieuwe sporthal blijft er namelijk een tekort aan zaalruimte. Roomburg kan tot uiterlijk 1 maart volgend jaar in de vijf Meihal terecht.

In een motie riep de Leidse raad het college eerder op om de Vijf Meihal langer open te houden als dat financieel en praktisch haalbaar was. Onderzoek heeft nu uitgewezen dat er geen belemmerende factoren zijn om de Vijf Meihal langer open te houden. De stroomcapaciteit is voldoende en ook op het gebied van parkeren worden er de komende maanden geen problemen verwacht.

De kosten om de hal tot en met februari 2024 open te houden, bedragen naar schatting 170.000 euro voor beheer en exploitatie. Daarin zijn ook de kosten meegenomen voor het later dan gepland slopen van het Vijf Meibad en de sauna. Die moet namelijk ook blijven staan, omdat de installaties van de inmiddels gesloten Sauna Thermen 5 Mei zijn verbonden met die van de sporthal en het dichte zwembad. Roomburg gaat aan zaalhuur zo’n 25.000 euro betalen. De rest haalt de gemeente uit de post ‘sportsubsidies’ waar dit jaar geld overblijft.

Voorwaarden
Naast Roomburg hebben ook andere clubs bij de gemeente laten weten interesse te hebben om nog een tijdje gebruik te maken van de Vijf Meihal. Die voldoen volgens Spijker echter niet aan de voorwaarden die de gemeenteraad eerder dit jaar stelde aan het langer openhouden. Zo waren er bij de aanvragers clubs die uren die ze gaan afnemen in sportcomplex 1574 in wilden ruilen voor uren in de goedkopere Vijf Meihal en dat is niet de bedoeling. Daardoor zou de exploitatie van het nieuwe sportcomplex onder druk komen te staan. Daarnaast kwamen er aanvragen van niet-Leidse organisaties en daar komt de gemeente niet aan tegemoet.

Volgens Spijker kunnen alle sportverenigingen die afgelopen seizoen gebruik hebben gemaakt van gemeentelijke binnensportaccommodaties ook het aankomende seizoen terecht  in zo’n accommodatie. “De meeste verenigingen hiervan hebben zelfs meer uren of trainingsruimte gekregen dan in het vorige seizoen. Door de sluiting van de Vijf Meihal komen er geen sporters op straat te staan”, schrijft ze in een brief aan de raad. Zaalhockey is volgens de gemeente de enige uitzondering.

Blaashal
Voor de hockeyers geldt bovendien dat tijdelijk gebruik van de verouderde Vijf Meihal een overbrugging betekent naar een structurele oplossing voor de wintermaanden. De gemeente onderzoekt momenteel samen met LHC Roomburg de realisatie van een blaashal voor het seizoen ’24/’25. Die heeft voldoende capaciteit voor alle benodigde uren die Roomburg nodig heeft voor zaalhockey. Spijker: “De tijdelijkheid van de Vijf Meihal veroorzaakt daarmee geen probleem, maar biedt juist een oplossing in de vorm van een overbruggingsjaar.” Dat geldt niet voor andere sporten.

Overlast
De gemeente wil niet dat clubs tijdelijk extra uren in de vijf Meihal afnemen. Volgens Spijker gaat het slechts om een beperkte aanvullende behoefte van enkele Leidse verenigingen. “Wij vinden het onverstandig om deze behoefte nu te faciliteren, aangezien het geen structurele oplossing biedt. Als verenigingen extra afnemen, komen er sporters na één zaalseizoen op straat te staan.” Voor die verenigingen is er volgens de wethouder namelijk op korte termijn geen perspectief. Bovendien neemt Roomburg zoveel uren af dat er sowieso niet veel ruimte over zou blijven voor andere clubs. De hockeyers gaan de hal op doordeweekse dagen van 16.30 tot 23.00 uur vullen. Het gaat dan alleen om trainingen. Om overlast voor de buurt te beperken worden de zaalhockeywedstrijden in de weekends in andere sportaccommodaties dan de Vijf Meihal gespeeld.

Leiden Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×