De hele exercitie om de busjes naar de randen van de stad te verbannen dient volgens Van der Burg geen enkel doel. (Foto: Corine Havinga)

Alle Leidse parkeervergunningen voor campers vervallen

Iedereen die in Leiden een camper voor de deur heeft staan, moet voor 1 januari 2024 een alternatieve parkeerplek zien te vinden. Per die datum vervallen namelijk alle bestaande parkeervergunningen voor kampeerauto’s. Dat schrijft de gemeente Leiden aan alle 182 vergunninghouders die zo’n kampeervoertuig op hun naam hebben staan.

Volgens de gemeente is het al veel langer staand beleid om geen bewonersparkeervergunning af te geven voor een kampeerauto of camper. Volgens de parkeerregels in Leiden hebben de bezitters daarvan er geen recht op, omdat de gemeente de plekken vrij wil houden om voldoende ruimte te hebben voor auto’s van bewoners, hun visite, werknemers en zorgprofessionals. Kampeervoertuigen mogen niet langer dan zeven dagen aaneengesloten op straat staan. De bestaande vergunninghouders kunnen daarom hun bewonersparkeervergunning niet meer verlengen. Vergunningen die automatisch worden verlengd, worden eind december stopgezet.

RDW
Dat eigenaren van een camper of kampeerauto tot nu toe wel een vergunning konden krijgen heeft ermee te maken dat de gemeente aan de hand hand het kenteken niet kon zien dat het om een kampeervoertuig ging. “Tot voor kort was er geen koppeling tussen de gemeentelijke systemen en de gegevens van de RDW over het type voertuig. Nu bestaat die koppeling wel.”  Mensen die hun kampeerauto ook gebruiken voor woon-werkverkeer kunnen de registratie van hun voertuig bij de RDW om laten zetten van kampeerauto naar personenauto. “Dit kan alleen als uw kampeerauto (zelf) is omgebouwd”, zo schrijft de gemeente. Het voordeel van een lagere aanslag voor de wegenbelasting dat kampeervoertuigen hebben, vervalt dan wel.

Bezitters van een camper die niet voor woon-werkverkeer wordt gebruikt moeten voor 1 januari aanstaande zelf een andere oplossing zoeken voor het parkeren van hun voertuig. Dat kan een abonnement op een parkeergarage zijn of een parkeerplaats op eigen terrein. Alleen voor het incidenteel parkeren van kampeerauto’s of campers op straat kan een dag- of weekkaart worden gekocht. Ook met een bezoekersparkeervergunning mag een kampeervoertuig tijdelijk op een reguliere parkeerplek staan.

Multifunctioneel
Tot zover het verhaal van de gemeente. Kirsten van der Burg is de trotse bezitter van een multifunctioneel camperbusje. Die brief van de gemeente viel haar eind september rauw op het dak. “Per 1 januari heb ik dus een gigantisch probleem”, vertelt ze. “En ik niet alleen. Via sociale media kwam ik in een appgroep terecht met inmiddels 57 mensen die in dezelfde situatie zitten. Verreweg de meeste van ons hebben geen andere auto en gebruiken het kampeerbusje ook voor boodschappen, woon-werkverkeer, familiebezoek of mantelzorgtaken.”

Onzorgvuldig
Van der Burg baalt van de procedure die de gemeente Leiden volgt. “In de brief staat alleen de aankondiging dat de vergunningen niet meer verlengd worden. Maar dat is geen besluit waar je bezwaar tegen kunt maken. Ik heb de gemeente gebeld en dat besluit komt pas eind november. Nou, dat weet je dus nu al zeker dat een bezwaar niet op tijd afgehandeld kan worden.” Ze noemt de procedure ‘onzorgvuldig en niet correct’.

Meer auto’s
De hele exercitie om de busjes naar de randen van de stad te verbannen dient volgens Van der Burg ook geen enkel doel. “Juist omdat het onze enige auto is, moeten we dus een extra auto kopen, als het busje niet meer in de straat mag staan. Los van de financiële gevolgen die dat met zich meebrengt, krijg je alleen maar meer auto’s in de stad. En je wint er geen parkeerplekken mee, want dan staat die tweede auto voor de deur op de plek waar nu de camper staat.” Ook denkt ze dat veel mensen hun camper noodgedwongen buiten het vergunningsgebied gaan parkeren. “Want er is een schreeuwend tekort aan stallingen voor campers, dus een alternatief is voor veel mensen moeilijk te vinden.”

Klusbus
Volgens van der Burg zitten bijna alle bestaande campereigenaren met een vergunning met hetzelfde probleem. “Voor de meesten is het hun enige auto en gaat het om kleine kampeervoertuigen die gewoon op één parkeerplek staan. Net als een gewone personenauto.” Ze mist verder de onderbouwing vanuit de gemeente waarom juist de camperbusjes nu worden gezien als probleem voor het ruimtegebrek in de Leidse woonwijken. “Terwijl er ook veel huishoudens zijn met een klusbus of twee of drie vergunningen.” Die zorgen in haar ogen voor een veel groter probleem dan de 182 busjes waar de gemeente nu de pijlen op heeft gericht.

De oplossing die de gemeente Leiden de eigenaren van een geregistreerd kampeervoertuig in de brief aan de hand doet, kan volgens Van der  Burg helemaal niet. “Dan schrijven ze dat je de registratie bij de RDW kunt laten wijzigen naar een personenauto, maar dat klopt niet. Dat kan alleen als je alles eruit haalt dat van het busje een kampeerwagen maakt. Maar bij de meeste camperbusjes kan er helemaal niets uit, omdat alles in de fabriek al gemonteerd is. Dat zou echt kapitaalvernietiging zijn.”

Contraproductief
Van der Burg en enkele medestanders gaan volgende week inspreken bij de raadscommissie. Ze hopen dat de raadsleden zullen inzien dat de regeling eerder contraproductief zal werken dan dat er een probleem mee wordt opgelost. “Of in elk geval uitstel van het intrekken van de vergunningen, totdat alle bezwaarprocedures zijn doorlopen.”

Leiden Maatschappij Parkeervergunning campers


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×