Leiden is klaar voor het LIFF. (Foto: PR LIFF)

Filmliefhebbers en organisatie kijken uit naar 18e editie LIFF

De agenda van de fanatieke filmliefhebber is de laatste dagen van oktober en de eerste van november voor een belangrijk deel vrij van afspraken. Het zijn de dagen waarop het Leiden International Film Festival (LIFF) weer in de stad neerstrijkt. Elf dagen vol premières, speciale filmvertoningen, muziek en feestjes. Kleinschalig gestart in 2006, maar inmiddels uitgegroeid tot één van de belangrijkste filmfestivals van Nederland met films van over de hele wereld, van arthouse tot blockbuster en alles daar tussenin. Van 26 oktober tot en met 5 november vindt de achttiende editie van het festival plaats, waar 145 films zullen worden vertoond en 42.000 bezoekers worden verwacht.

In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Nick Hortensius, hoofdprogrammeur van LIFF, dat het festival meer is dan alleen filmkijken. “We streven naar een echte festivalbeleving, zo hebben we bijvoorbeeld voorstellingen op heel bijzondere plaatsen, zoals in zwembad Poelmeer in Oegstgeest en in het Rijksmuseum van Oudheden. De films die je daar kunt zien zijn gerelateerd aan die locaties. Er is, om een ander voorbeeld te noemen, een filmvertoning in combinatie met een wijn- en bierproeverij. Wat dit jaar nieuw is, en echt als een experiment kan worden beschouwd, is het ‘LIFF Laboratory’ op 4 en 5 november. Dit festivalonderdeel organiseren we samen met onder andere de Universiteit Leiden en het Centre for Human Drug Research. Daarbij is de bezoeker tevens onderdeel van een (semi)wetenschappelijk onderzoek. We meten dan onder andere de hartslag van de bezoekers tijdens een spannende horrorfilm.”

Openingsfilm
De achttiende editie van het Leiden International Film Festival zal van start gaan met de Nederlandse première van ‘Dream Scenario’ van de Noorse regisseur Kristoffer Borgli. Deze film, waarin Nicolas Cage een professor speelt die opeens wereldberoemd is nadat hij onverklaarbaar in de dromen van ieder mens op aarde verschijnt, beleefde eerder deze maand zijn wereldpremière op het Toronto International Film Festival.


Nick Hortensium in Cultuur071 over het LIFF.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×