Sectoren waarin volgens het UWV de banen voor het oprapen liggen. (Foto: UWV)

UWV: '34.000 mensen op arbeidsmarkt Leidse regio onbenut'

Er is een onbenut arbeidspotentieel van 34.000 mensen in de regio waartoe Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude behoren. Intussen zijn er in dat gebied meer dan 12.000 vacatures. Dit blijkt uit de analyse van de arbeidsmarktregio Holland Rijnland door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Volgens de publicatie Regio in Beeld zouden circa 16.000 ‘onderbenutte deeltijders’ meer uren willen en kunnen werken. Verder zijn er 10.000 werklozen die direct beschikbaar zijn voor werk en 8.000 zogenoemde semi-werklozen. Die zijn tijdelijk niet beschikbaar, bijvoorbeeld wegens ziekte of een opleiding. In deze groepen zou volgens het UWV personeel te vinden zijn voor de aangeboden banen.

Veel vacatures blijven onvervuld omdat werkzoekenden niet altijd over de benodigde opleiding, kennis en ervaring beschikken. Het onderwijs en de arbeidsmarkt sluiten niet altijd goed op elkaar aan. “Zo kiezen studenten soms voor opleidingsrichtingen waar minder vraag naar is. Daarnaast verandert de vraag van werkgevers door technologische en maatschappelijke ontwikkelingen”, meldt het UWV. “In deze snel veranderende samenleving is het belangrijk dat mensen zich een leven lang ontwikkelen, om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt.”

Krapte
Het UWV heeft berekend dat geleidelijk 116.100 inwoners van 50 tot 65 jaar de komende jaren doorschuiven naar de groep 65-plus. Zij bereiken de pensioengerechtigde leeftijd en verlaten meestal de arbeidsmarkt. Deze groep is groter dan de jongste leeftijdsgroepen. “Daardoor houdt de krapte op de arbeidsmarkt in Holland Rijnland voorlopig aan”, zo stelt het UWV.

Het UWV tekent daarbij aan dat de arbeidsmarkt in Holland Rijnland in 2023 wel afkoelt. De banengroei komt in een lagere versnelling en valt sterk terug in 2024. In openbaar bestuur, vervoer & opslag en industrie krimpt het aantal banen in 2024, terwijl het aantal banen in zorg & welzijn, ICT, specialistische zakelijke diensten en groothandel nog wel groeit, aldus de analyse.

Alphen en Bollenstreek
‘Regio in Beeld’ is een publicatie van het UWV die jaarlijks in het najaar verschijnt in alle 35 arbeidsmarktregio’s. Behalve de eerder genoemde gemeenten omvat de arbeidsmarktregio Holland Rijnland ook Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag & Braassem, Katwijk, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk en Teylingen.

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Onderwijs Politiek Regio Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×