De bunker bij de Morsweg. (Foto's: Robbert van Cleef)

Wijkvereniging: 'Geef de bunker aan Morsweg een nieuwe bestemming'

Als het aan wijkvereniging Transvaal ligt, krijgt de bunker aan de Morsweg een nieuwe bestemming. De politiek praat daar al jaren over, maar tot nu toe zonder resultaat. De wijkvereniging heeft op eigen initiatief drie ideeën uitgewerkt voor de bunker. CDA, Partij voor de Dieren en Partij Sleutelstad (PS) vinden dat die serieus onderzocht moeten worden. Een motie voor dat onderzoek krijgt brede steun in de raad.

De Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog leidt al jaren een onopvallend bestaan aan de Morsweg. Ooit diende de betonnen kolos uit 1943 als verbindingscentrum voor de bezetter, maar na de oorlog werd de bunker compleet overwoekerd door planten waardoor hij bijna volledig aan het zicht werd onttrokken.

Bunkerkenner Kees Neisingh vertelde eerder aan Omroep West dat een sloopbedrijf in 1984 geprobeerd heeft de bunker in opdracht van defensie te ontmantelen. Daarbij mochten geen explosieven gebruikt worden. Zelfs met de zwaarste boren lukte het de sloper niet om door het gewapende beton heen te komen.

Toch hebben buurtbewoners nu dus drie ideeën uitgewerkt om iets van de bunker te maken. De bunker zou bijvoorbeeld kunnen dienen als ‘huiskamer’ voor de wijk. Ook wordt gedacht aan de bouw van tiny houses boven op de fundamenten van de bunker. Als laatste optie zou de bunker doormidden gezaagd kunnen worden zodat bezoekers een dwarsdoorsnede van de bunker kunnen bezichtigen.

Onderzoek
Volgens fractievoorzitter Thijs Vos van de Partij Sleutelstad worden de verschillende opties nu onderzocht samen met de Historische Vereniging Oud Leiden en de wijkvereniging. In juni 2024 zal het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad dan informeren over de mogelijkheden voor de bunker.

Vos is zich bewust van de uitdagingen van gewapend beton. “Ik verwacht dat ze in het onderzoek ook goed naar dat aspect kijken. Het zal denk ik ook verschillen per optie: de bunker gebruiken als fundering voor tiny houses zal anders zijn dan van de bunker een museum maken of hem doormidden zagen.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×