De gemeente Leiden wil meer structuur aanbrengen in de manier waarop inwoners betrokken worden bij grote projecten. Die participatie verschilt nu per project flink en is, volgens het stadsbestuur, teveel afhankelijk van de projectleider.
De afspraken over de communicatie met Leidenaren zijn beschreven in de handreiking ‘Samenwerken in de stad’ die door het college van burgemeester en wethouders is opgesteld. Het document beschrijft hoe de gemeente, inwoners en mensen die ideeën en plannen voor de stad hebben, samen kunnen werken. De gemeente is met deze handreiking en de al eerder vastgestelde ‘beleidsregels participatie’ ook voorbereid op de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Die wet vereist namelijk dat wie een vergunning aanvraagt voor een plan, ook kan laten zien hoe er geparticipeerd is.
Wethouder Jermoumi over de handreiking ‘Samenwerking in de stad’.
Participatie
Abdelhaq Jermoumi is coördinerend wethouder participatie. Hij weet dat Leidenaren zich bij sommige projecten niet gehoord voelen. “Maar als college vinden we het wel echt belangrijk dat inwoners, omwonenden en ondernemers goed en op tijd betrokken worden bij plannen die impact hebben op hun leefwereld en omgeving. Participatie is maatwerk, maar met deze handreiking, die we op verzoek van de gemeenteraad hebben opgesteld, willen we houvast bieden aan iedereen die in Leiden met participatie aan de slag gaat.”
Ervaringsdeskundigen
Het document is niet alleen door de gemeente opgesteld. Een adviesgroep ‘Samenwerken in de stad’ bestaande uit ervaringsdeskundigen op het gebied van participatie, het bewonerscollectief Leidse Gesprekken, wijkverenigingen en Centrum Management Leiden hebben meegewerkt aan het opstellen van deze Handreiking Samenwerken in de stad.
Leidenaren
Er is ook uitgebreid gesproken met jongeren, georganiseerde partijen als wijkverenigingen, Leidenaren die zich inzetten voor een inclusief Leiden, Leidenaren met een migratieachtergrond, internationals, ondernemers, bewonersinitiatieven en lokale experts. Jermoumi: “Zij hebben met de gemeente meegedacht over de invulling van thema’s zoals inclusiviteit, gelijk speelveld, houding en gedrag, de basis op orde en hoe de gemeente kan zorgen voor een zorgvuldige belangenafweging.”
Inspraak
Het document is nog niet officieel vastgesteld. “Inwoners en organisaties kunnen vanaf 9 november tot en met 21 december reageren op de plannen voor het nieuw participatiebeleid. Na verwerking van de inspraakreacties is het aan de gemeenteraad om het nieuwe beleid vast te stellen”, legt wethouder Abdelhaq Jermoumi uit.
De handreiking ‘Samenwerken in de stad’ te is vanaf 9 november te bekijken via www.leiden.nl/inspraak. Ook is hij in te zien in het Stadskantoor aan de Bargelaan 190 in Leiden.
Leiden Maatschappij PolitiekSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907