Inspectie van houten paalfunderingen in de Merenwijk. (Foto: Louis Smit)

‘Geen schade aan houten funderingen Merenwijk door droogstand’

De vurenhouten palen waarop woningen in de Merenwijk staan zien er goed uit, ze zijn nauwelijks aangetast als gevolg van droogstand en ze staan onder water. Dat blijkt uit het onderzoek dat de gemeente Leiden liet uitvoeren naar de conditie van de houten palen wegens zorgen van huiseigenaren.

Die waren bang voor schade aan de funderingen door droogte en een laag grondwaterpeil. De houten paalfundering zou kunnen wegrotten doordat er zuurstof bij het hout komt.

In opdracht van de gemeente nam gespecialiseerd adviesbureau Aveco de Bondt de funderingen onder de loep van twee huizen in de Rozenbuurt, een in de Vlinders, een in de Werven en een in de Rodes. Het grondwater bleek tussen de 59 cm en de 110 cm boven de paalkoppen te staan. “Geen reden tot ongerustheid”, luidt de conclusie van onderzoekers tijdens de presentatie van de onderzoeksresultaten aan de huiseigenaren.

De vijf huizen waren zo gekozen dat er ook een uitspraak kon worden gedaan over de conditie van de houten palen in de rest van de Merenwijk. “We verwachten nergens een slechter beeld. De onderzoeksresultaten laten zien dat het hout overal goed van kwaliteit is. We durven dus te zeggen dat de te verwachten kwaliteit van het funderingshout in de andere delen van de Merenwijk vergelijkbaar is”, aldus de gemeente en Aveco de Bondt.

Wijkvereniging
De wijkvereniging van de Merenwijk nam de zorgen van de huiseigenaren serieus. Eind 2022 installeerde voorzitter Gerard van Hees een stevige commissie van bewoners met bouwkundige en andere relevante expertises om het onderzoek te begeleiden.

“Ik ben blij dat we dit proces zijn doorgegaan en dat we nu zekerheid hebben over de situatie”, zegt Van Hees. “Overigens wordt het grondwaterpeil in de Merenwijk in de gaten gehouden. Als de wijk in 2030 aan de beurt is voor een integrale wijkaanpak en de herinrichting van het openbare gebied, dan zal daar ook de nodige aandacht voor zijn.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×